Infofinanciar > Info > Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu 1.500 de lei în 2023. Când intră prima tranșă anul acesta
Info

Cardurile pentru alimente vor fi încărcate cu 1.500 de lei în 2023. Când intră prima tranșă anul acesta

capital.ro
FOTO:CAPITAL.RO

Voucherele sociale pentru alimente vor fi acordate și în acest an românilor care au o situație financiară precară. Guvernul va acorda un ajutor financiar de 250 de lei în șase tranșe, odată la două luni.

Executivul a anunțat când vor fi alimentate cardurile pentru achiziționarea alimentelor de bază, parte a programului social ”Sprijin pentru România”.

Din cauza unor întârzieri, prima tranșă din acest an va fi livrată pe cardurile persoanelor nevoiașe în luna martie, după care, cei 250 de lei vor fi livrați la fiecare două luni, în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie.

Ajutoarele pentru energie vor fi livrate în februarie

Reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au precizat că „La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-au fost virați alți 250 de lei. Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte VI tranșe, a câte 250 de lei, o dată la două luni”.

Din păcate situația se repetă și în cazul ajutoarelor acordate pentru energie. În acest caz, prima tranșă de 700 de lei, din cei 1400, va fi disponibilă în februarie, urmând ca în luna septembrie să fie livrată și cea de-a doua tranșă.

Ajutoarele acordate batrânilor vulnerabili, calculate în funcție de cuantumul pensiei, se vor acorda tot în două tranșe, prima în această lună iar următoarea în octombrie.

Criteriile de eligibilitate

Pentru a beneficia de banii oferiți de Guvern trebuiesc îndeplinite următoarele condiții:

Veniturile nete lunare proprii ale pensionarilor să fie mai micisau egale cu 1500 de lei. Se încadrează și persoanele care suferă de un handicap grav mediu sau accentuat ale căror venituri nete lunare proprii nu depășesc 1500 de lei.

De asemenea, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare/membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, sunt eligibile pentru a obținerea ajutorului oferit de Guvern.

Familiile monoparentare care obțin venituri lunare pe membru de familie de până la 600 de lei se încadrează în schema de ajutor social.

Persoanele fără adăpost și familiile care au stabili dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind minimul garantat cu modificările și completările ulterioare vor beneficia de sprijinul financiar oferit de executiv.

Statul va menține în acest an și ajutorul în valoare de 500 de lei acordat preșcolarilor și elevilor din mediile defavorizate pentru achiziționarea rechizitelor și a îmbrăcămintelor, potrivit playtech.ro.

Un tichet social în valoare de 2000 de lei va fi acordat mamelor cu copii nou-născuți, în maxim trei luni de la data nașterii copilului. De asemenea, Guvernul are în vedere acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4000 de lei categoriilor sociale vulnerabile pentru achiziționarea sau înlocuirea electrocasnicelor vechi: frigidere, mașini de gătit sau de spălat.