Infofinanciar > Info > Carburanții s-au scumpit din nou! Care sunt prețurile motorinei și benzinei la pompă
Info

Carburanții s-au scumpit din nou! Care sunt prețurile motorinei și benzinei la pompă

Pompă
Sursă foto: Profit.ro

Prețul carburanților continuă să crească pentru a doua săptămână consecutiv. Majorarea survine în contextul unei majorări a consumului la nivel local.

Astăzi, vineri 26 mai, noul preț al benzinei standard afișat la stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, este de 6,48 lei/litru. Prețul motorinei standard la pompă este de 6,50 lei/litrul. Comparativ cu prețurile afișate joi de Petrom, acestea au crescut cu trei bani per litru.

Creștere de preț survine după ce, chiar ieri, Petrom, care este liderul pieței de distribuție a carburanților, a majorat prețurile la benzină și motorină cu doi bani pe litru. (Petrom are o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.)

Anterioara modificare de preț a avut loc în urmă cu o săptămână, când carburanții s-au scumpit cu cinci bani pe litru. La sfârșitul săptămânii trecute, cea mai ieftină benzină standard costa 6,34 lei și se găsea la stațiile Lukoil din București. La restul stațiilor, benzina standard se găsea la prețuri între 6,35 lei și 6,53 lei. Pentru benzina premium, prețurile variau de la 6,85 lei și 7,18 lei.

Weekendul trecut, cea mai ieftină motorină standard costa vineri 6,40 lei, în creștere ușoară de 0,02 lei. În rest, prețul urca până 6,54 lei, motorina premium costând între 6,76 lei și 7,05 lei.

Consumul este în creștere

Conform datelor economica.net, în România, consumul mediu anual este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți. Din acest volum, ponderea cea mai mare o are motorina, cu 5,9 milioane de tone, din care doar aproximativ doar 66% se produce în țară, în cele trei rafinării, restul se importă.

Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Prețul mediu în România este, conform ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți , de 1,32 euro/litru pentru fiecare carburant. Cu acest nivel, la benzină România este a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este Bulgaria, Lituania, Cehia și Malta. Astăzi, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 71 de dolari, niveluri în scădere, conform economica.net.

Cum evoluează prețurile carburanților

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.