Infofinanciar > Info > Căpușele fac victime! Un virus transmis poate duce chiar și la deces
Info

Căpușele fac victime! Un virus transmis poate duce chiar și la deces

capusa - sursa foto - a1.ro
capusa - sursa foto - a1.ro

Virusul Powassan este un virus rar și de-a dreptul  letal, în anumite cazuri, pe care îl transmit căpușele și a făcut primele victime în Statele Unite ale Americii. Cel mai recent caz de deces din cauza acestei afecțiuni este al unui bărbat în vârstă de 50 de ani.

Un bărbat care avea între 50 și 59 de ani a suferit din luna martie de o boală gravă care aducea leziuni la nivelul sistemului nervos, necesitând internarea într-un spital. Aceste date sunt confirmate de Departamentul de Sănătate Publică din Connecticut, State Unite ale Americii.

Conform celor de la Daily Mail, acest caz nu este singular, deoarece o altă persoană a murit din cauza viruslui Powassan cu doar trei săptămâni în urmă. Acest virus rar atacă sistemul nervos și creierul oamenilor și până în prezent nu se știe de existența vreunui vaccin sau tratament eficient.

Virusul este transmis prin mușcătură, fie cea a unei căpușe, fie a unei marmote. Autoritățile oficiale au transmis că ultimul om care a decedat din cauza acestui agent infecțios a fost mușcat de o căpușă și îi îndeamnă pe ceilalți oameni să fie atenți și să adopte măsuri de siguranță.

Ce măsuri trebuiesc luate

Comisarul Departamentului de Sănătate Publică , doctorul Manihsa Juthani, a spus că : „Identificarea unui rezident din Connecticut cu o boală asociată virusului Powassan subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni mușcăturile de căpușe începând de acum și până la sfârșitul toamnei.”.

Doctorul Manisha Juthani vine și cu serie de recomandări în acest caz, precum: folosirea unor substanțe care îndepărtează insectele; evitarea zonelor unde astfel de pot exista căpușe și verificarea atentă a insectelor în momentul în care oamenii ajung înapoi în locuințele lor. Aceste lucruri sunt menționate într-un comunicat.

Totuși, virusul este cel mai frecvent transmis de căpușele cu picioare negre. Acestea se găsesc în număr cel mai mare în zonele din nord-estul Statelor Unite ale Americii, conform Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor sau CDC.

Un om va simți, în cele mai multe cazuri, simptomele între șapte zile și o lună de la momentul la care a fost mușcat de căpușe. Aproximativ, o persoană din zece infectate cu acest virus va muri, spun autoritățile. 50% dintre persoanele care s-au infectat pot avea, pe termen lung, anumite simptome specifice. Cel puțin, aceasta este părerea specialiștilor.

Totuși,  multe dintre persoanele care sunt infectate nici măcăr nu cunosc acest lucru pentru că sunt asimptomatice.