Infofinanciar > Info > Mâine se stabilesc candidații coaliției la alegeri. Cine sunt favoriții PSD și PNL pentru lista comună
Info

Mâine se stabilesc candidații coaliției la alegeri. Cine sunt favoriții PSD și PNL pentru lista comună

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa foto: Arhiva companiei

După tatonări, amânări și tratative prelungite, coaliția de guvernare se reunește luni pentru a stabilit candidații comuni la europarlamentare şi Primăria Capitalei.

Coaliţia de guvernare se reuneşte mâine pentru a stabili lista comună de candidați la primele alegeri. Este vorba de europarlamentare şi de alegerile la Primăria Capitalei şi primăriile de sector.

Discuția de duminică a fost amânată. Ambele partide aşteaptă rezultatele sondajelor interne comandate înainte de luarea deciziilor finale.

Decizia finală, atât la liberali, cât și la social democrați, va surveni după ce partidele îşi vor valida candidaţii în forurile de conducere.

Cine sunt candidații comuni nominalizați

Mâine, teoretic, PSD şi PNL trebuie să decidă cine vor fi candidaţii comuni ai alianţei la alegerile europarlamentare. Cele două partide din coaliția de guvernare trebuie să decidă și candidatul comun pentru Primăria Capitalei. Conform informațiilor din interiorul alianței, se doreşte alegerea unei candidate independente.

Liberalii îl susţin pentru Primăria Capitalei pe actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja. Aceste şi-a început deja campania informală împotriva actualului primar Nicuşor Dan. Un alt candidat care a intrat în calcule – conform anunţului președintelui PNL Nicolae Ciucă – este Ionuţ Lupescu. Fostul fotbalist a fost și el inclus în sondajele interne ale liberalilor.

Social-democrații merg pe mâna Gabrielei Firea. Fostul primar a anunţat deja că are susţinerea organizaţiei Bucureşti şi a organizaţiei de femei a PSD din Capitală.

La finalul săptămânii trecute, PNL şi PSD au analizat în coaliţie, candidaţii la alegerile europarlamentare şi locale. Prima pe lista comună Ramona Chiriac, este şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Printre nominalizările comune se află Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, din partea PSD. Din partea PNL pe lista comună se află Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan și Dan Motreanu, conform g4media.

Ordonanța traseismului a fost modificată

După ce a anunțat cu surle și trâmbițe votarea ordonanței împotriva traseismului politic, Executivul a modificat-o discret. Astfel a fost scurtată perioada de transferuri politice între partide. Conform noii versiuni primarii, președinții de Consilii Județene și consilierii locali sau județeni care sunt aleși pe 9 iunie își pot lua în primire mandatul la finalul lui septembrie doar dacă la acea dată fac parte din partidul pentru care au candidat.

Schimbările au fost făcute pentru că PNL s-a opus formei inițiale. Guvernul a făcut o excepție însă de la regula care sancționează traseismul politic. Astfel, aleșii care au câștigat mandatul în 2020 pentru un partid, pot să și-l ducă la capăt până la finalul lui septembrie, chiar dacă la alegerile din 9 iunie aleg să reprezinte un alt partid.

„O astfel de prevedere ține cont de necesitatea de a nu li se încalca acestor persoane dreptul de asociere în partide politice și dreptul de a fi ales, ca efect al deciziei de a decala alegerile locale.“, se arată în textul ordonanței adoptat vineri într-o sedință extraordinară de guvern.