Infofinanciar > Info > Când vine marele seism? Un om de știință ne pune pe gânduri
Info

Când vine marele seism? Un om de știință ne pune pe gânduri

cutremur-pe-strada-sursa-foto-unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

După ce un plan de analiză al Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a evidențiat că un cutremur puternic ar crea un dezastru de proporţii în Capitală, Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a declarat că următorul mare cutremur ar avea loc peste 100 de ani.

Invitat într-o emisiune la Antena 3, Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate importantă în cercetarea românească din domeniul seismologiei a declarat că e foarte puțin probabil ca un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter să se producă până în 2040.

Istoria cutremurelor din România după 1700

„Eu m-am ocupat de toate cutremurele care au fost după 1700. În România au fost cutremure mari, în 1738, 1838, 1940. Următorul mare cutremur ar fi peste 100 de ani. A mai fost şi un alt cutremur foarte mare şi adânc, în 1802. S-a simţit puternic, de la Moscova până la Cairo, în Egipt şi nu a murit nimeni. Aici a fost marea curiozitate. A fost chiar de ziua Sfintei Parascheva. În Bucureşti, aproape toate bisericile au fost căzute la pământ.  Cutremurul din 1977 a fost unul mare şi nu intră în statistica normală, dar trebuie să ştim un singur lucru, pentru că el este o urmare din cauza cutremurului din 1940, care a fost foarte mare. Toate marile clădiri din Bucureşti au fost puternic afectate.

În România nu este cazul cutremurelor de suprafaţă. România are cutremure de suprafaţă foarte mici. În fiecare zi avem două-trei. Problema se pune în cazul cutremurelor foarte adânci, la peste 100 km, pentru că ele sunt cele care produc dezastre. De abia după 1964 s-a pus problema în România proiectării clădirilor anti-seismice. Vă spun asta sigur, pentru că eram student.” a declarat Prof. Dr. Inginer Gheorghe Mărmureanu.

În Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se arată că: „Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala ţării. Luând drept bază de comparaţie cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane şi cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga ţară. Ţinând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populaţia ţării, mai mult de 15% din producţia industrială, o mare pondere a activităţilor prestatoare de servicii, precum şi principalele componente ale structurilor de stat şi private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”,