Infofinanciar > Info > Când vine, într-adevăr, primăvara? Un climatolog ANM spune când scapă România de frig
Info

Când vine, într-adevăr, primăvara? Un climatolog ANM spune când scapă România de frig

vremea paste (sursă foto: natiunea.ro)
sursă foto: natiunea.ro

Sărbătorile Pascale se apropie, însă vremea de afară par a fi mai mult de toamnă sau chiar de iarnă, în unele zone din țară. În acest sens, Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), vine cu explicații despre aceste fenomene meteo neobișnuite pentru acest sezon și precizează când va veni, într-adevăr primăvara.

„Primăvara este un anotimp de tranziție și avem circulații care coexistă, circulații de tipul celor pe care le experimentăm iarna, dar și circulații care tind să aibă caracteristici de sezon cald. Pentru că se reconfigurează toate sistemele dinspre iarnă spre vară. Așa că fluctuațiile sunt normale, este un anotimp în care cicloni mediteraneeni ca acesta, care a adus impactul acesta, sunt mai frecvenți”, susține Roxana Bojariu.

De ce nu a venit încă primăvara?

Meteorologul explică și de ce România s-a confruntat în ultimele zile cu temperaturi mai scăzute decât în mod normal și cu fenomene meteo neobișnuite: „Ce avem acum în mod mai deosebit este intensitatea ciclonului mediteranean și traiectoria lui. Este o traiectorie care l-a adus de pe Mediterană pe vestul Mării Negre. Acolo s-a realimentat cu umiditate, de unde și cantitățile foarte mari de precipitații sub formă de ninsoare dar și sub formă de ploaie”.

„În același timp, fiind foarte puternic, a tras cu putere aerul rece dinspre zonele arctice, împingând aerul cald, pentru că ciclonii mediteraneeni, în general ciclonii extratropicali, funcționează pe baza acestui contrast termic. Și înainte de asta am avut o perioadă cu temperaturi foarte ridicate”, este anunțul făcut de reprezentanta ANM.

Vremea de Paște

Paștele ortodox se sărbătorește anul acesta pe data de 16 aprilie, duminica viitoare, însă chiar dacă va pica la jumătatea primăverii, reprezentanții Agenției Naționale de Meteorologie nu vin cu vești bune către români. Aceștia anunță astfel că temperaturile se vor apropia, totuși, de normele perioadei, însă precipitațiile în România își vor face simțită prezența în continuare.

Meteorologii ANM pun mai ales accent în acest caz pe jumătatea de Est a țării, dar și pe regiunile extracarpatice.

Cum va fi vremea în perioada următoare

Înainte de Sărbătoarea Paștelui este Săptămâna Mare, datată anul acesta între zilele de 10 și 15 aprilie, perioadă în care valorile termice vor fi, în general, încadrate în standardul normal pentru acest sezon, asta pe întreg teritoriul României.

În săptămâna de după Paște, valorile termice se vor înregistra în standardele normale perioadei pe toată suprafața țării.

Se încălzește de 1 mai?

După Sărbătorile Pascale, la mai puțin de două săptămâni, românii vor petrece cu ocazia zilei de 1 mai, Ziua Muncii, reglementată ca fiind liberă și reprezentând, în același timp, începerea sezonului estival. În săptămâna de dinainte, în cea mai mare parte a țării, temperaturile vor fi unele normale pentru acea perioadă, la fel și în cazul precipitațiilor.

Scenariul se va repeta și în cazul primelor zile din luna mai, căci temperaturile se vor încadra în standardul perioadei pe întreg teritoriul României, în aceeași situație fiind și precipitațiile, informează romaniatv.net.