Infofinanciar > Info > Când se va majora alocația copiilor? Ce sumă se va adăuga
Info

Când se va majora alocația copiilor? Ce sumă se va adăuga

Alocatii Sursa foto Playtech.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, care a fost aprobat acum doi ani, din anul 2023, valoarea alocațiilor pentru copii se va indexa anual. Acest lucru se va întâmpla automat, în funcție de rata inflației.

Alocațiile s-au majorat considerabil în ultimii opt ani. Concret, pentru copiii cu vârsta de până la doi ani, aceasta s-a majorat cu 315%. Pentru copiii a căror vârstă este cuprinsă între doi și 18 ani, alocația s-a majorat cu 609%.

Alocația în 2023

Valoare alocației pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 0 și doi ani era, în 2015, de numai 200 de lei. Pentru un copil cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, alocație era de numai 42 de lei.

La momentul actual, pentru copii cu vârsta cuprinsă între zero și doi ani, alocația se ridică la 631 de lei. Copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani primesc o alocație în valoare de 256 de lei.

Modul în care se calculează valoarea alocației este în funcție de rata medie anuală a inflației. Aceasta este oferită de Institutul Național de Statistică. În acest fel, alocațiile copiilor ar urma să se majoreze odată cu data de 1 ianuarie 2024.

În luna iulie a anului 2023 au beneficiat de alocație aproximativ 3.516.250 de copii. Cei mai mulți copii au fost din București, aproximativ 360.762. Următoarele județe au fost Iaşi, cu 191.869 de copii, Suceava, cu 132.270, Constanţa, cu  123.109 şi Bacău, cu 121.498.

Cele mai mari sume medii care au fost plătite au fost în Caraş-Severin, în valoare de 303,70 de lei. Acesta a fost urmat de  Botoşani cu 303,55 lei și de Ilfov, cu 301,70 lei.

Sume mici

Ceea ce trebuie evidențiat este faptul că aceste sume nu sunt suficiente pentru întreținerea unui copil. Mai ales când prețurile au crescut considerabil în ultima vreme, iar inflația se menține la un nivel ridicat. Totuși, cu o foarte bună gestionare a sumelor, acestea ar trebui să fie suficiente.

„Asigurarea unui start bun în viață este o prioritate pentru părinții și viitorii părinți. Acoperirea costurilor educației, asigurarea primei mașini sau economisirea pentru prima locuință sunt obiective comune în viața tinerilor când depășesc pragul vârstei de 18-20 de ani.

În acest moment, părinții pot juca un rol semnificativ în asigurarea unui început financiar stabil pentru copiii lor, evitându-le astfel situații dificile, datorii sau credite. Cu toate acestea, resursele financiare pot fi limitate, motiv pentru care obiectivele trebuie planificate cu grijă din timp. Un instrument foarte util pentru părinți este gestionarea eficientă a alocației oferite de stat”, este declarația lui Ion Soltinschi, consultant Mr. Finance.

Metode de economisire

Un mod prin care părinții ar putea să le facă un cadou considerabil la vârsta majoratului copiilor este prin economisirea alocației. Adică să o pună lunar într-un depozit. În acest fel, în 20 de ani, suma ajunge la 61.440 de lei, informează dailybusiness.ro