Infofinanciar > Info > Când intră ajutoarele pentru pensionari? Ministerul Muncii a stabilit data de livrare a banilor
Info

Când intră ajutoarele pentru pensionari? Ministerul Muncii a stabilit data de livrare a banilor

ajutoare-pensionari
Sursă foto: monden.ro

Pensionarii cu venituri sub 3.000 lei beneficiază anul acesta de un ajutor financiar cuprins între 600 și 1.000 lei. Prima tranșă a fost plătită în ianuarie, iar cea de-a doua va fi plătită luna viitoare. Ministerul Muncii a anunțat data când vor intra ajutoarele pentru pensionari.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat când va intra cea de a doua tranșă din ajutoarele pentru pensionari. Valorile acestora sunt cuprinse între 300 și 5.000 de lei, respectiv jumătate din suma totală acordată.

”Au fost tipărite tichetele de pensii cu ajutoarele pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Banii vor ajunge începând cu prima jumătate a lunii octombrie”, se arată în anunțul Ministerului Muncii.

Astfel, în prima jumătate a lunii octombrie va începe livrarea pensiilor prin mandat poștal. Iar de pe 12 octombrie vor fi alimentate conturile pentru beneficiarii care au optat pentru încasarea pensiilor pe card.

Ajutoarele se acordă, în octombrie, după cum urmează:

– În cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv

– În cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei inclusiv.

– În cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei inclusiv.

Ajutorul este menționat pe talonul de pensie

„A doua tranșă a ajutorului pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei pe lună va fi livrată în octombrie împreună cu pensiile, așa cum prevede OUG nr. 168/2022. În acest sens, deja au fost tipărite tichetele care vor ajunge în cel mai scurt timp la beneficiari. În tichetele de pensii care ajung în octombrie este menționat și cuantumul ajutorului”, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, citat de Antena3 CNN.

OUG nr. 168/2022 prevede un ajutor financiar acordat:

– pensionarilor sistemului public de pensii,

– pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat

– beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale.

Condiția în toate aceste cazuri este ca veniturile lunare să fie mai mici sau egale cu 3.000 de lei.

Se iau în calcul și alte venituri

OUG nr. 168/2022 precizează nivelul „veniturilor”, deci nu doar al celor din pensii. Aceasta înseamnă că se iau în calcul și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor.

Astfel se iau în calcul și eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari. Nu sun incluse însă și veniturile obținute din activități independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor.

Atenție însă – conform prevederilor ordonanței de urgență, banii nu se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009. Aidică, la compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Totodată, actul normativ mai prevede că acest venit nu va putea fi executat silit prin poprire.