Infofinanciar > Info > Dccrețeii! Când ies la pensie persoanele născute în 1967? Există o condiție obligatorie
Info

Dccrețeii! Când ies la pensie persoanele născute în 1967? Există o condiție obligatorie

imprumuturi-salariati
sursa foto arhiva companiei

Persoanele născute în 1967, aflate în pragul pensionării în Germania, se confruntă cu opțiuni și reguli complexe. Conform legislației germane, vârsta standard de pensionare este de 67 de ani. Există totuși o condiție esențială. Germanii sunt obgați să plătească cel puțin 5 ani de asigurare legală de pensie. Totuși, există variante flexibile.

Dacă ai 45 de ani de asigurare, te poți pensiona la 65 de ani fără penalizări. Acest tip de pensie, numit „pensie la 63 de ani,” este o opțiune pentru cei cu o asigurare deosebit de lungă. Însă, pentru cei care doresc să evite penalizările, pensionarea la 65 de ani este cel mai devreme moment, cu fiecare zi mai devreme aducând pierderi financiare.

Opțiunea de pensie anticipată la 63 de ani există, dar vine cu o deducere permanentă de 14,4%. O altă alternativă este pensionarea la 66 ani și 11 luni, cu o deducere redusă la 0,3%. Persoanele născute în 1967 cu handicap grav pot opta pentru pensionare fără penalizări la 65 de ani, având nevoie de 35 de ani de contribuții. Optând pentru pensionare cu 3 ani mai devreme, pierderile permanente de pensie vor fi 10,8%. Fiecare decizie implică o evaluare atentă a costurilor și beneficiilor financiare, potrivit ziarulromânesc.