Infofinanciar > Lumea la zi > Cancelarul Germaniei cere o producție mai mare de armament. Promite că va aloca 2% din PIB pentru apărare
Lumea la zi

Cancelarul Germaniei cere o producție mai mare de armament. Promite că va aloca 2% din PIB pentru apărare

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Sursa foto: arhiva companiei

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat luni, 12 februarie, că firmele din domeniul apărării pot conta pe faptul că guvernul său va spori cheltuielile militare. Și că își va respecta angajamentul de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru apărarea NATO.

Scholz a vorbit după ce fostul președinte american Donald Trump a stârnit indignare în rândul aliaților americani. El a sugerat că Statele Unite ar putea să nu-și protejeze colegii membri NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare împotriva unei potențiale invazii rusești.

Criticile lui Trump

În timpul mandatului, Trump a criticat public țările care nu au îndeplinit obiectivul alianței NATO. De a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Scholz a declarat că Germania și industria de apărare din Europa trebuie să se orienteze către producția de arme în masă. Asta deoarece războiul din Ucraina a scos la iveală modul în care producătorii europeni au avut dificultăți în a satisface cererea de muniție.

Scholz s-a aflat într-o vizită la viitorul amplasament al Rheinmetall, care deschide o nouă fabrică de armament tabular în centrul Germaniei.

„Trebuie să ne îndepărtăm de industria manufacturieră și să ne îndreptăm spre producția pe scară largă de echipamente de apărare”, a spus Scholz.

„Nu doar Statele Unite, ci toate țările europene trebuie să facă și mai mult pentru a sprijini Ucraina. Promisiunile făcute până acum nu sunt suficiente. Doar puterea Germaniei nu este suficientă”.

Apărarea Germaniei

Scholz a declarat că armata și industria de apărare a Germaniei ar putea depinde acum de angajamentul Berlinului de a îndeplini obiectivul NATO de 2%.

„Este nevoie urgentă de acest lucru. Pentru că, oricât de dură ar fi această realitate. Nu trăim în vremuri de pace”, a spus Scholz.

El a adăugat că statele europene trebuie să își grupeze comenzile de armament pentru a ajuta industria să își îndeplinească angajamentele pe termen mai lung.

„Dacă vreau să cumpăr o mașină peste doi sau trei ani, știu acum că aceasta va exista. S-ar putea să trebuiască să aștept trei sau șase luni pentru ea. Dar apoi mașina va ajunge la mine”, a spus el.

„Dar nu așa funcționează producția de armament. Tancurile, obuzierele, elicopterele și sistemele antiaeriene nu se află undeva pe un raft”.

Producție mai mare de armament

Rheinmetall, unul dintre cei mai mari producători de artilerie și obuze pentru tancuri din lume, a început să își intensifice producția după invazia Rusiei în Ucraina. Aici nevoia de muniție a exacerbat o penurie. Și a făcut ca producătorii europeni să se lupte pentru a satisface cererea.

„Construcția noii noastre fabrici este un rezultat direct al schimbării vremurilor”, a declarat directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger.

Fabrica, care ar trebui să înceapă producția anul viitor, va contribui la fabricarea a aproximativ 200.000 de proiectile de artilerie în fiecare an.

O investiție mai mare

Rheinmetall a precizat că intenționează să investească 300 de milioane de euro. Și să creeze aproximativ 500 de noi locuri de muncă. Obiectivul este de a putea acoperi cererea armatei pentru muniția fabricată în Germania. Și, de asemenea, de a garanta livrările către țările partenere în caz de criză. Rheinmetall intenționează să producă întregul lanț valoric pentru muniția de artilerie la fabrica din centrul orașului Unterluess, informează reuters.com