Infofinanciar > Info > Atenție la calculul pensiei. Ce perioade nu se iau în considerare
Info

Atenție la calculul pensiei. Ce perioade nu se iau în considerare

Dacă nu ai al doilea salariu riști să trăiești în sărăcie
Sursa foto Arhiva companiei

Pensia este un subiect extrem de important pentru români. Chiar de dinainte de a ieși la pensie, aceștia își calculează valoarea pe care o vor lua lunar la bătrânețe. Totuși, aceștia trebuie să fie atenți deoarece nu toate perioadele vor fi luate în calcul. Aceste perioade nu vor fi luate în calcul nici pentru recalcularea veniturilor seniorilor. Aceasta va avea loc în luna septembrie a acestui an.

Fostul președinte al Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, a făcut publice aceste date. Cei de la guvernare au promis mai multe perioade ce se adaugă la calculul pensiei. Totuși, acest lucru nu se poate având în vedere legea.

Ce perioade nu se iau în considerare pentru a calcula pensia

„Așa cum e scris textul de lege, cei care au lucrat după momentul în care au primit prima decizie de pensie nu vor fi luate acele perioade în calcul la determinarea punctajului suplimentar pentru puncte de stabilitate. Sumele încasate ca venituri salariale constituie motiv de recalculare a pensiei… acel surplus ca să spun așa”, a transmis aceasta.

Fostul președinte al Casei de Pensii a spus că o explicație posibilă pentru acest lucru ar fi stimula cetățeanul să mai rămână în câmpul muncii.

De asemenea, Doina Pârcălabu a spus că o altă majorare dinafară de cea din septembrie nu va exista.

Recalculare din luna septembrie este un moment extrem de așteptat de către seniorii din România. Totuși, nu toți vor fi așa norocoși întrucât nu vor primi o pensie mai mare. Această creștere a pensiei vine după o alta ce a aut loc în prima lună a acestui an. Atunci, pensia românilor a crescut cu 13,8%, valoare egală cu rata inflației.

Sporuri și ore suplimentare la recalculare

Actualul președinte al Casei de Pensii, Daniel Baciu, a spus că la recalculare se vor lua în considerare perioadele  cu sporuri și ore suplimentare. Conform acesteia, perioadele menționate nu ar fi fost luate în considerare până acum.

„Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent – mă refer la acordul global, care era o formă de remunerare înainte de 1989, mă refer la prime și premii care s-au acordat fie la final de an, acum ele nu se iau în calcul, dar noi am considerat că ele trebuie luate în calculul pensiei”, a transmis acesta.

De asemenea, Daniel Baciu a vorbit și despre cei ce s-au pensionat în anul 2001.

„Vorbim de acele sporuri care sunt suplimentar față de salariul de bază pe care noi deja îl avem, ele se pot aduce de la angajatori, acolo unde fiecare și-a desfășurat activitatea, este vorba despre o adeverință care este foarte clar stipulată în lege prin anexa de la lege – prin care să se facă acea mențiune că s-a contribuit la sistem”, a continuat acesta, conform stiripesurse.ro.