Infofinanciar > Vocile afacerilor > Business-ul care s-a format din nevoia oamenilor. Pandemia a fost rampa de lansare
Vocile afacerilor

Business-ul care s-a format din nevoia oamenilor. Pandemia a fost rampa de lansare

Fondatorii Biogen Vet Sursa foto Arhiva companiei

Perioada pandemică nu a fost una ușoară deloc din mai multe punct de vedere întrucât lumea s-a oprit în loc. Acela a fost momentul în care oameni și-au pierdut job-urile, s-au oprit activitățile multor companii. Acela a fost momentul în care oamenii s-au simțit depășiți de situație. 

Biogen Vet a apărut într-un moment oportun. Compania a fost înființată în perioada pandemică tocmai pentru a ajuta oamenii, când totul părea că se năruie. Compania este singura din România care cercetează și produce dispozitive medicale de diagnostic in vitro, consumabile de laborator de înaltă calitate. Acestea sunt produse competitive la nivel internațional. 

Business-ul de care oamenii aveau nevoie

Andrei Butnaru, directorul general Biogen Vet, a transmis faptul că au fost valorificate trei resurse principale, care ulterior s-au dovedit esențiale în cadrul acestui business, și anume: experiență, oameni și bani. Cu toate că sunt pe piață de doar trei ani, în toată această perioadă, a existat oportunitatea de a-i întâlni și de a-i pregăti pe unii dintre cei mai competenți specialiști în activitatea de cercetare și producere de dispozitive de laborator. 

„Nu a fost ușor să ne formăm echipa, dar ne-am bucurat de susținerea unor oameni care au fost și au rămas alături de noi de-a lungul timpului”, a declarat directorul general. 

Obiectivul companiei a fost producerea unor consumabile de laborator de calitate, care să permită intrarea pe piața internațională într-o perioadă plină de incertitudine, dar și să fie competitivi la nivel de preț, flexibilitate și logistică. Pentru toate acestea a fost nevoie de investiții serioase în echipamente și materie primă. 

„Astfel, am asigurat un buget de 1,5 milioane de euro pentru segmentul de injecții de mase plastice și aproximativ 800.000 de euro pentru achiziția echipamentelor pentru matrițe. Aceste investiții au avut ca rezultat crearea unei infrastructuri tehnologice avansate și performante, care ne permite să producem consumabile de înaltă calitate și să ne îndeplinim obiectivele de afaceri. Am pus un accent deosebit pe achiziționarea unor echipamente de calitate pentru a ne asigura că produsele noastre sunt peste nivelul așteptărilor clienților noștri”, a transmis Andrei Butnaru. 

Fabrica Biogen Vet Sursa foto Arhiva companiei

Fabrica Biogen Vet Sursa foto Arhiva companiei

În momentul actual, compania are echipamente de la cel mai mare producător european din domeniu, echipamente ce sunt dedicate producției medicale, cu cicluri rapide, consum redus de energie, precizie înaltă, cu suprafețe ușor lavabile sau protecție la contaminarea cu consumabile de funcționare și întreținere. 

Business sustenabil pe resurse regenerabile

Dacă tot am adus vorba de energie, s-a vorbit de la început de construirea unui business sustenabil, ce este bazat pe resurse regenerabile, resurse ce eficientizează costurile, reduc amprenta de carbon și se aliniază la dezideratul mediului antreprenorial internațional. Acest lucru a putut fi posibil prin achiziționarea unei foste ferme în comuna Odobești, satul Tisa Silvestri, din județul Bacău. Aici, au fost instalate panouri solare, lucru ce a permis eficientizarea costurilor de producție și reducerea impactului asupra mediului. În momentul actual, cheltuielile cu energie se situează aproape de nivelul zero, conform spuselor lui Andrei Butnaru. 

Fără îndoială lansarea unei companii în perioada pandemică când toate business-urile erau la pământ cu siguranță nu poate fi ușoară, și nici o decizie prea cumpătată la prima vedere. Totuși, pentru business, pandemia a fost panta de lansare, mai ales că atunci exista o criză ce trebuia rezolvată, întrucât lipsa de consumabile esențiale de laborator a fost extrem de mare. 

În acea perioadă plină de incertitudini, compania a avut un impact semnificativ în livrarea de consumabile de laborator de înaltă precizie, mai ales că, la nivel global, aprovizionarea cu astfel de produse era o adevărată problemă. 

„După perioada pandemică, am continuat să dezvoltăm și să ne consolidăm poziția pe piață. Anul acesta am început producția de matrițe, iar asta ne dă o flexibilitate foarte mare în a accepta proiecte noi pentru că ne putem extinde gama de produse și, din nou, putem reduce costurile de producție. Pe măsură ce activitatea economică revine la normal și cererea pentru consumabile de laborator crește. Suntem pregătiți să facem față acestor provocări și să valorificăm oportunitățile de creștere și expansiune”, a transmis directorul general. 

Fabrica Biogen Vet Sursa foto Arhiva companiei

Fabrica Biogen Vet Sursa foto Arhiva companiei

În prezent, compania nu exportă și în străinătate, însă reprezintă singurul producător de consumabile de laborator pentru diagnosticul in vitro din România  și probabil din întreaga regiune, întrucât cel mai apropiat producător este în Polonia. 

„Suntem în proces de evaluare și explorare a oportunităților de extindere pe piețele internaționale. Avem discuții în curs cu potențiali clienți din străinătate și ne dorim să ne extindem în alte regiuni geografice pentru a crește baza noastră de clienți și pentru a atinge obiectivul nostru de a deveni unul dintre principalii producători internaționali de consumabile medicale în următorii 5 ani”, a declarat directorul general al companiei. 

Atunci când pandemia e panta de lansare, altele sunt provocările 

Domeniul în care activează compania nu este unul deloc ușor, mai ales că este vorba de sănătatea oamenilor. Una dintre cele mai mari provocări ce au fost întâmpinate de-a lungul timpului în activitate a fost procesul de cercetare și testare al produselor. În domeniul medical, dezvoltarea unui business de acest tip necesită o investiție extrem de mare în aceste procese, implicând, de asemenea, timp și resurse considerabile. Testarea produselor poate dura de la o lună până la un an, pentru a se obține nivelul de calitate dorit. 

De asemenea, o altă mare provocare a fost reprezentată de conformarea la reglementările legale, mai ales că business-ul se desfășoară într-un domeniu cu norme stricte și complexe. 

„Recrutarea și retenția personalului calificat reprezintă o altă provocare importantă cu care ne-am confruntat. Dezvoltarea și producția de dispozitive medicale implică o echipă de specialiști și experți, cum ar fi ingineri, cercetători și tehnicieni”, a transmis Andrei Butnaru. 

O provocare extrem de mare este reprezentată de schimbarea constantă a standardelor, mai ales că domeniul medical este un sector în care calitatea și conformitatea cu standardele este esențială, iar cerințele sunt într-o continuă creștere. Această schimbare impune automat o inovare continuă, mai ales că specialiștii din domeniu trebuie să fie într-o permanentă căutare de soluții și tehnologii care să permită îmbunătățirea produselor. 

„Aceste schimbări pot avea un impact semnificativ asupra procesului de depozitare și logistică. Trebuie să ne asigurăm că respectăm cerințele de manipulare, stocare și transport ale produselor noastre conform standardelor în vigoare”, a transmis directorul general. 

Tehnologie și roboți în diagnosticul in vitro

Domeniul medical este unul strâns legat de tehnologie și viitor, iar acest lucru este știut deja de toată lumea. Dezvoltarea și implementarea tehnologiilor verzi în procesul de producție reprezintă aspecte cruciale în eficiența operațională, reducerea costurilor, protecția mediului și responsabilitatea socială. 

În momentul de față, planeta, și implicit și noi, oamenii, trecem prin niște schimbări climatice destul de importante, care afectează tot mediul. Compania Biogen Vet și-a asumat responsabilitatea de a reduce amprenta de carbon și de a implementa practici de producție durabile. De asemenea, sunt utilizate materiale biodegradabile sau reciclabile pentru ambalare și transport.  

De asemenea, se preconizează că în domeniul în care activează compania Biogen Vet va fi o mare influență a tehnologiei. Automatizarea și utilizarea roboților în producția de consumabile de laborator pentru diagnosticul in vitro vor juca un rol extrem de important. Fără îndoială această tendință va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește eficiența, precizia și productivitatea. 

„Acestea sunt doar câteva dintre tendințele anticipate în domeniul nostru de activitate. Ne străduim să fim în linie cu aceste evoluții și să aducem în permanență inovații care să răspundă nevoilor și cerințelor în continuă schimbare alle industriei medicale”, a concis Andrei Butnar, directorul general al companiei Biogen Vet.