Infofinanciar > Info > Sebastian Burduja și „revoluția verde”! Se pregătesc foarte multe investiții
Info

Sebastian Burduja și „revoluția verde”! Se pregătesc foarte multe investiții

sebastian burduja revoluția energetică (sursă foto: stiripescurt.ro)
sursă foto: arhiva companiei

La momentul de față, România se află într-un proces de transformare din punct de vedere al energiei. Conform ministrului de resort, Sebastian Burduja, acesta numește această perioadă ca fiind o revoluție verde. În acest sens, potrivit celor spuse de oficial, există o mulțime de programe de finanțare pentru investiții. Sebastian Burduja a fost prezent joi, 11 aprilie, la Târgul Green Energy Expo & Romenvirotec din București.

„România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi acesta este un lucru bun”, este de părere ministrul Energiei. „Pentru că în această direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană şi lumea întreagă. Am pregătit, prin Ministerul Energiei, o mulţime de linii de finanţare pentru susţinerea acestei revoluţii verzi”.

Burduja și revoluția verde

După aceea, Burduja ține să enumere unele dintre aceste proiecte: „De la PNRR investiţia 1, unde cu 460 de milioane de euro am reuşit să finanţăm peste 1.700 de MW putere instalată în solar şi eolian, până la, tot prin PNRR, partea de stocare, un apel în curs şi producţie de baterii şi celule pentru panouri fotovoltaice, până la Fondul pentru modernizare, unde discutăm de încă 400 de milioane de euro pentru producţia de energie verde, 415 milioane euro pentru auto-consum energie verde, în total 815 milioane euro, apeluri care se deschid până la finalul acestei luni şi unde aşteptăm din nou un mare interes din partea pieţei”.

Sebastian Burduja a subliniat după aceea că la toate acestea se adaugă schema Contractelor pentru Diferenţă. Este vorba despre un program pregătit de minister şi pentru care vara aceasta vor avea loc toate procedurile necesare.

Se pregătesc investiții

„Schema este una competitivă”, adaugă ministrul Energiei. „Vor intra, bineînţeles, acei investitori care sunt dispuşi să ofere preţul de exercitare cel mai mic şi unde discutăm iarăşi de 2.000 de MW în acest an – 1.000 solar, 1.000 eolian – şi încă 3.000 anul viitor – 1.500 solar, 1.500 eolian -, deci 5.000 de MW pentru Sistemul Energetic Naţional”.

Sebastian Burduja se declară un susținător al dezvoltării României pe această parte a energiei verzi: „Toate aceste lucruri sunt semnale că România se modernizează în sectorul energetic naţional şi ele trebuie dublate de investiţii în capacităţi de stocare. Am văzut cu toţii ce se întâmplă în ultimele zile când am avut soare, au fost zile când am avut şi soare şi vânt”.

„Am avut energie ieftină şi asta pune presiune pe producători. Singura soluţie şi cea mai mare urgenţă în sistemul energetic naţional este într-adevăr partea de stocare”, a punctat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.