Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria vrea ca a sa rețea de gaz să devină fundamentală în Sud-Est
Lumea la zi

Bulgaria vrea ca a sa rețea de gaz să devină fundamentală în Sud-Est

gaze-naturale, sursa foto cancan
Foto: facebook.com

În ultimul an, Bulgartransgaz a fost deosebit de activă în inițiative legate de hidrogen. Împreună cu operatorul grec DESFA a fost inițiată construcția unei conducte de hidrogen de la Salonic la Sofia. Dincolo de asta, Bulgaria spera ca rețeaua de gaz să poată transporta și hidrogen.

Rețea de gaz pentru… hidrogen

A fost angajat un consultant care să spună dacă rețeaua de transport de gaze din Bulgaria poate transporta și hidrogen. Și în ce raport procentual ar trebui să fie acesta față de gaz.

“Datorită infrastructurii sale bine dezvoltate de gaze, viitoarea rețea de hidrogen a Bulgartransgaz va fi fundamentală pentru construirea Coridorului de hidrogen prioritar Sud-Est pentru aprovizionarea Uniunii Europene”, a declarat directorul operatorului de stat bulgar de gaze, Vladimir Malinov.

Există interes pentru transporturi de gaze din Grecia către România

Malinov a informat că a fost declarat un interes comercial mare în faza neobligatorie derulată a testului de piață pentru creșterea capacității punctelor de interconectare cu Grecia – Kulata/Sidirokastro și cu România – Kardam/Negru Vodă, pentru a putea transfera mai mult gaz lichefiat prin Bulgaria spre sud-estul Europei.

„Continuăm să ne bazăm pe parteneriatul cu companiile americane. Odată cu dezvoltarea de noi terminale și capacitatea de regazificare, cererea de GNL este de așteptat să crească. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunea Europei de Sud-Est după punerea în funcțiune a terminalului Alexandroupolis, anul viitor”, a declarat șeful companiei.

Interconexiunea cu Serbia va fi gata pentru o lună

„Se plănuiește construirea interconectării cu Serbia până la sfârșitul lunii viitoare. Asta va permite livrări de gaz natural lichefiat de la terminalele din Grecia și către vecina noastră de vest”, a mai spus Malinov. El a menționat că, odată cu creșterea capacităților și conectivitatea bidirecțională a rețelei Bulgartransgaz cu țările vecine, România, Ucraina, Moldova și Macedonia de Nord au deja acces la gaze naturale lichefiate prin Bulgaria.

Mai mulți bani pentru depozitul de gaze din Ciren

Malinov a discutat cu instituțiile financiare internaționale posibilitățile de creditare a extinderii depozitului de gaze de la Ciren.

Se pare însă că încă nu s-a convenit nimic, pentru că s-a anunțat că discuțiile despre finanțarea Ciren continuă. Valoarea sa este de 308 milioane de euro, potrivit celor mai recente date anunțate oficial de ministrul bulgar al Energiei.

Pentru foraj și partea supraterană au fost alocați de către Comisia Europeană pentru proiect 78 de milioane de euro. Separat, Blugartransgaz a beneficiat de aproape 208 milioane de euro de  BERD. Și proprietarul operatorului, Holdingul Energetic Bulgar, a oferit 30 de milioane de euro pentru acoperirea creșterii costurilor de forare.