Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria va trece la moneda euro. Leva devine istorie
Lumea la zi

Bulgaria va trece la moneda euro. Leva devine istorie

euro, sursa foto BlackNews.ro
sursa foto BlackNews.ro

Sistemul valutar la nivel european ar  putea suferi anumite schimbări. Bulgaria are un nou plan ce va duce la implementarea anumitor schimbări importante. Astfel, Banca Centrală a țării dorește să implementeze moneda euro. Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), băncile comerciale din țară vor fi pregătite din punct de vedere tehnic să accepte euro până la sfârșitul anului. El a făcut această declarație atunci când a fost interogat de comisia parlamentară pentru probleme europene.

Conform predicțiilor, la o lună de la adoptarea monedei euro, plățile vor fi acceptate în ambele monede, dar oamenii vor primi rest în euro. În acest fel, leva va fi scoasă din circulație. Prețurile vor fi afișate în ambele monede în magazine cu șase luni înainte și la un an după adoptarea euro.

Plan pentru adoptarea euro în Bulgaria

Se pare că bulgarii vor renunța la moneda lor națională. Până la sfârșitul anului, băncile comerciale vor fi pregătite din punct de vedere tehnic să accepte euro, potrivit lui Dimitar Radev, guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB). El a declarat acest lucru în timpul audierii sale de către comisia parlamentară pentru probleme legate de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Radev a adăugat că instituțiile au o problemă de pregătire și a dat ca exemplu „Poșta bulgară”. El a explicat că a fost elaborată o strategie de pregătire pentru adoptarea monedei europene comune.

Guvernatorul BNB a precizat că organismul se pregătește intens pentru adoptarea monedei, inclusiv prin dotarea cu centre de numerar și cu noi mașini blindate. Potrivit acestuia, banca s-a pregătit până acum pentru adoptarea euro de la 1 ianuarie anul viitor, însă există posibilitatea ca termenul să fie amânat. Cu siguranță, până la 1 ianuarie 2025, BNB va fi pe deplin pregătită. Radev a adăugat că se preconizează faptul că se va putea plăti cu ambele valute  la o lună după adoptarea euro, dar schimbarea se va face. În acest fel, leva vor fi scoși din circulație. Prețurile din magazine vor fi anunțate în ambele monede cu 6 luni înainte și cu un an după adoptarea euro.

Partidul „Vazrazhdane” a realizat anumite acuzații cu privire la acest demers de adoptare a euro. Stoyan Taslakov a declarat că BNB se grăbește să se pregătească pentru adoptarea euro înainte de organizarea referendumului inițiat de ei. Radev a declarat că BNB și întregul sector bancar fac parte din sistemul bancar european și, în acest sens, cu excepția politicii monetare, fac parte din zona euro. Guvernatorul a mai adăugat că suspendarea pregătirilor pentru adoptarea monedei înseamnă un pas înapoi și atrage după sine multe riscuri, de exemplu, ieșirea din mecanismul monetar.

Strategie de informare a cetățenilor

Dimitar Radev a mai spus că din octombrie 2021 a fost elaborată o strategie de informare pentru a explica beneficiile euro. Cu toate acestea, el a adăugat că întregul set de date se află la Ministerul de Finanțe și, în practică, poate începe de astăzi. Guvernatorul a adăugat că există, de asemenea, proiecte de contracte cu mass-media. Ieri, după întâlnirea sa cu grupul parlamentar al CMC-DB, Dimitar Radev a anunțat că va lucra pentru admiterea Bulgariei în zona euro cel târziu la 1 ianuarie 2025. Radev este candidatul GERB-SDS pentru un al doilea mandat în fruntea Băncii Naționale a Bulgariei, iar ieri a devenit clar că candidatura sa a primit și sprijinul WCC-D, conform Novinite .