Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria și Turcia intră în colaborare. Au grijă de securitatea spațiului aerian
Lumea la zi

Bulgaria și Turcia intră în colaborare. Au grijă de securitatea spațiului aerian

Avion militar, Sursă foto: Jurnalul
Sursa foto: Jurnalul.ro

Bulgaria și Turcia au semnat joi, la Ankara, un acord de cooperare pentru supravegherea spațiului lor aerian. Ca răspuns la creșterea intensității zborurilor avioanelor militare ruse deasupra Mării Negre.

Acest acord despre securitatea spațiului aerian transfrontalier permite avioanelor ambelor țări să traverseze granița în timpul interceptării unui avion care încalcă spațiul lor aerian. Au stabilit procedurile de urmat în astfel de situații.

Bulgaria are o flotă de 16 avioane de vânătoare rusești MiG-29, dintre care doar șase sunt operaționale, iar durata lor de viață utilă este redusă din cauza lipsei asistenței tehnice din partea Rusiei. În urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană în urma invaziei în Ucraina din februarie 2022.

Bulgaria a ridicat tot mai des avioanele MiG-29 pentru a intercepta aeronavele rusești care se apropie de spațiul său aerian. A diminuat și mai mult resursa de zbor rămasă a acestor aeronave.

Acordul cu Turcia permite integrarea forțelor aeriene turce în misiunile de interceptare. Contribuie la protejarea capacităților limitate ale aviației militare bulgare.

În paralel, Bulgaria a semnat contractul pentru achiziționarea a 16 avioane F-16 Block 70 noi din SUA, programate să fie livrate în jumătatea anului viitor, conform bursa.ro.