Infofinanciar > Lumea la zi > Bulgaria este printre țările cu cele mai mici impozite din UE
Lumea la zi

Bulgaria este printre țările cu cele mai mici impozite din UE

capital.ro
Foto: facebook.com

Bulgaria este printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai mică valoare a impozitelor colectate și a asigurărilor.

În Bulgaria, veniturile la bugetul de stat din impozite și asigurări sunt de 31,1% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării, conform datelor Eurostat pentru anul 2022. În același timp, nivelul mediu pentru țările din UE este de 41,2%.

Cele mai mici impozite

Venituri fiscale mai mici decât în Bulgaria are Letonia (30,8% din PIB), Malta (29,6%), România (27,5%) și Irlanda (21,7%). Cele mai mari venituri din impozite și asigurări ca procent din PIB-ul țării sunt raportate în Franța (48%), Belgia (45,6%) și Austria (43,6%).

În mai multe țări, veniturile fiscale colectate sunt extrem de apropiate ca procent din PIB. În Germania, Suedia, Danemarca, Italia, Grecia, Finlanda și Austria, veniturile din impozite și asigurări sunt între 42,1% și 43,6% din PIB, arată datele Eurostat.

O balanță instabilă

Bulgaria este printre țările în care, anul trecut, veniturile fiscale ca procent din PIB au crescut. Creșterea este de doar 0,3%, cu o creștere puțin mai mare a veniturilor raportată în Portugalia, Grecia, Franța, Ungaria și Cipru.

Dar, în același timp, în 15 țări din UE, veniturile din impozite sunt în scădere față de PIB-ul țării. Această scădere este cea mai semnificativă în Danemarca – de 5,8 la sută.