Infofinanciar > Info > Bugetarilor li se taie din salariu. Ciolacu gâtuie punga statului
Info

Bugetarilor li se taie din salariu. Ciolacu gâtuie punga statului

măsuri de austeritate: sursă foto: realitatea.net
foto: realitatea.net

Agerpres o să fie prima instituție a statului care o să micșoreze salariile jurnaliștilor și fotoreporterilor din pricina deciziei Curții de Conturi care a descoperit prejudicii la agenție.

Tăierea salariului îi vizează doar pe aceștia, nu și pe angajații care nu prestează muncă în domeniul mass-media.

Descoperiri șocante în raportul din 2021

Decizia nr. 14 și Încheierea nr. 2 au fost emise ca urmare a unei investigații meticuloase efectuate de Curtea de Conturi, care a scos la iveală o rețea intricată de ilegalități și nereguli ce aveau loc în cadrul Agenției Naționale de Presă Agerpres. Raportul pe anul 2021, detaliind în profunzime aceste descoperiri tulburătoare, aduce la lumină aspecte extrem de preocupante referitoare la modul în care Agerpres își desfășura activitatea.

,,Directorul general (Claudia Victoria Nicolae) a propus ca Serviciul Resurse Umane – Salarizare şi Serviciul Juridic să identifice și elaboreze o procedură de lucru, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de calcul, pentru punerea în aplicare a măsurilor dispuse prin Decizia nr. 14/2022 și Încheierea nr. 2/2023, într-un termen rezonabil”, se prezintă într-un Proces Verbal întocmit de Consiliul Director al Agerpres.

Ilegalități la Agerpres

În acest raport incitant, capitolul dedicat Agerpres oferă o privire în culisele agenției, dezvăluind o serie de practici discutabile și abateri de la normele legale. Sunt aduse la cunoștință deficiențe semnificative în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare și umane, precum și o lipsă alarmantă de transparență în raportarea financiară.

Printre problemele majore identificate se numără cheltuieli nejustificate și excesive, în special în ceea ce privește achizițiile și contractele încheiate de către Agerpres. Investigatorii au descoperit că un număr considerabil de achiziții au fost realizate fără licitație sau în mod opac, punând astfel la îndoială integritatea procesului de achiziții publice.

De asemenea, s-au constatat deficiențe în ceea ce privește personalul angajat de Agerpres. Raportul subliniază existența unor număruri excesive de personal, în unele cazuri depășind necesitățile reale ale agenției, precum și practici de promovare și remunerare nepotrivite sau nedrepte.

Personal plătit din fonduri publice

Conform conducerii agenției, există neclarităţi pentru asimilarea  funcţiilor din Anexa 3 din Legea nr. 153/2017 ce privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la care se referă Curtea de Conturi, pentru că nu a fost asigurată corespondenţa cu funcţiile existente în cadrul Agerpres şi existente în Contractele individuale de muncă ale personalului de specialitate, astfel:

NU există funcţia de redactor şef
NU există funcţia de corespondent special

NU există funcţia de fotoreporter special
NU există funcţia de videojurnalist etc.

Angajați cu lipsă de motivație

În acest moment Agerpres nu poate să mai angajeze pe nimeni, chiar dacă deține posturi vacante din cauză că a fost adoptat O.U.G. nr. 34 / 2023 ce privește unele măsuri fiscal bugetare, modificarea și completarea unor acte normative, corelate cu lipsa fondurilor necesare. La sfârșitul docimentului care a fost semnat de șefii Agerpres se precizează că ”diminuarea salariilor ar putea demotiva angajaţii, periclitând activitatea instituţiei”, potrivit romaniatv.net.