Infofinanciar > Info > Budăi: „Sistemul național de educație va fi prioritatea numărul zero”! Se anunță noi măsuri
Info

Budăi: „Sistemul național de educație va fi prioritatea numărul zero”! Se anunță noi măsuri

Marius Budăi - sursa foto - romaniatv.net
sursa foto - romaniatv.net

În contextul existenței crizei din Educație, oficialii încearcă să ia măsuri pentru a soluționa cât mai repede aceste impedimente, pentru a duce la stabilirea unui echilibru și reluarea normală a activității din cadrul sistemului de învățământ. Guvernul a anunțat faptul că urmează să adopte un memorandum ce care în vedere precizarea majorărilor salariale acordate personalului din Educație. Aceste noi măriri salariale vor face parte din noua Lege a salarizării.

Memorandumul urmează să fie adoptat la nivelul ședinței de Guvern de pe data de 8 iunie 2023, urmând apoi să fie publicat în Monitorul Oficial. Acest document are ca principal scop oferirea profesorilor garanțiile necesare cu privire la punerea Educației pe o poziție prioritară, în construirea noii grile a salarizării.

Memorandumul pentru Educație

Memorandumul, ce are rolul de a surprinde măririle salariale din educație reprezintă o măsură a Guvernului pentru a duce la încetarea protestelor și a grevei generale ce afectează extrem de mult sistemul de învățământ și mai ales elevii, cu precădere cei din ani terminali, care așteaptă vești cu privire la susținerea examenelor naționale. Documentul legalizat le va oferi membrilor sindicatelor, dar și profesorilor din toată țara implicați în grevă o plasă de siguranță. Astfel, acești angajați ai statului vor putea avea certitudinea că în urma încheierii protestelor, promisiunile oficialilor vor fi respectate.

Ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, a explicat faptul că prin intermediul acestui memorandum, ce va fi un document legal care precizează creșterile salariale viitoare ale profesorilor, sistemul educațional va ocupa o poziție de importanță majoră, fiind prioritatea numărul zero. Conform documentului propus de Guvern, noua lege a salarizării va avea la bază salariul unui profesor debutant din cadrul sistemului de învățământ românesc. Remunerația acestora va porni de la salariul mediu pe economie din anul 2023. Pe baza acestor cifre referitoare la Educație, se va construi viitoarea grilă de salarizare.

„Este încă o dovadă în plus că prin acest memorandum, Guvernul actual își întărește încă o dată ceea ce am spus tot timpul public că pentru perioada imediat următoare, sistemul național de educație va fi prioritatea numărul zero a acestei coaliții.” a declarat ministrul Muncii. Adoptarea acestui document reprezintă o demonstrație a faptului că greva profesorilor a avut efectul dorit și vocea acestora a fost auzită de autorități. Sistemul de învățământ va avea parte de multe evoluții de acum încolo deoarece oficialii au înțeles prin cadrul acestor proteste cât de important este ca acest sistem să funcționeze conform așteptărilor, pentru a putea educa și forma viitoarele generații. „Eu cred că este momentul ca noi toți și mă refer aici și la oamenii politici care sunt acum decidenți, și la presă, chiar și la dascălii noștri, să credem în viitorul nostru și să construim viitorul nostru”, a afirmat Marius Budăi.

Respectul profesiei de dascăl

În cadrul multor țări, profesorii sau cadrele didactice în general sunt extrem de respectate la nivelul societății. În general, la noi în țară, lumea nu mai pune preț pe meseria de dascăl și nu le oferă acestora respectul cuvenit, chiar și din punct de vedere al câștigurilor salariale. Această mentalitate trebuie să se schimbe pentru a avea parte de un sistem educațional de tot, care să funcționeze în parametrii impuși de alte state. Ministrul Muncii a spus că a purtat o discuție cu profesorii din cadrul Colegiul Național Ioan Luca Caragiale, care nu a avut în vedere cererile salariale, ci respectul față de dascăli la nivelul țării. „Eu am avut o discuție cu domnii profesori de la Colegiul Național Ioan Luca Caragiale, extrem de constructivă și bazată pe principiul general și anume demnitatea profesiei de dascăl”, a precizat Marius Budăi, conform Antena 3 .