Infofinanciar > Lumea la zi > Brigada Azov primește arme americane. Este cunoscută drept unitatea de temut a Ucrainei
Lumea la zi

Brigada Azov primește arme americane. Este cunoscută drept unitatea de temut a Ucrainei

Azov
Sursa foto: Arhiva companiei

Brigada Azov este cunoscută drept una dintre cele mai eficiente unități de luptă din statul ucrainean. Însă aceasta a fost afectată de diverse critici aduse asupra sa, dar și de faptul că a atras luptători din cercurile de extremă dreapta.

Statele Unite ale Americii nu au permis brigăzii să folosească armele lor, citând ideologia neonazistă a unora dintre liderii formațiunii.

Rusia se folosește de dezavantajul Azov

Brigada Azov a fost preluată de Garda Națională a Ucrainei și redenumită Brigada a 12-a a Forțelor Speciale. Membrii actuali au negat acuzațiile aduse în legătură cu mișcările de extremă dreapta. Însă Rusia a găsit o modalitatea de a se folosi de aceste acuzații în favoarea sa. Astfel a prezentat invazia Rusiei drept o luptă contra influenței naziste din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova a avut o părere „extrem de negativă” în ceea ce privește decizia SUA. El a spus că Azov este „formațiune armată ultranaționalistă”, iar americanii sunt „gata să flirteze cu neonaziștii”. Deși în SUA legislația interzice trimiterea echipamentelor unităților militare din afară care încalcă drepturile omului, Departamentul de Stat a transmis că nu s-a găsit „nicio dovadă” în acest sens.

„Azov devine și mai puternică, și mai profesionistă și și mai periculoasă pentru ocupanți”. „Obținerea de arme occidentale și instruire din partea Statelor Unite nu numai că va crește capacitatea de luptă a Azov, dar, cel mai important, va contribui la păstrarea vieților și a sănătății personalului” potrivit unei declarații de pe o rețea de socializare.

Furnizarea de arme americane va ajuta la revitalizarea capacității de luptă a brigăzii

Până acum, Azov nu avea voie să trimită luptători la exercițiile militare din Occident. Nici să acceseze arme achiziționate cu bani americani. Însă, acum că nu mai există această interdicție, capacitatea de luptă a brigăzii se va revitaliza. Ceea ce reprezintă un lucru bun, având în vedere situația dificilă de pe câmpul de luptă. Ucraina duce lipsă de muniție, dar și de personal.

Înainte de război, Human Rights Watch și-a prezentat îngrijorarea în ceea ce privește Azov. De asemenea, Moscova s-a referit deseori la Azov ca fiind un grup nazist, acuzându-l de lucruri rele. Însă dovezile în acest sens au fost puține. În anul 2022, instanța din Rusia a declarat Azov drept un grup terorist.

În anul 2014, brigada s-a format dintr-un grup denumit Batalionul Azov și a fost unul dintre cele mai numeroase regimente de voluntari. Scopul acesteia a fost acela de a lupta contra separatiștilor sprijiniți de Rusia în zona de est a Ucrainei. Pe urmă, s-a transformat într-o unitate oficială în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pe urmă, a devenit și o unitate a Gărzii Naționale.

După plecarea primului comandant în 2014, brigada susținea că s-a „curățat” de elementele nedorite. Pe urmă a încercat să-și refacă imaginea publică, evitând legăturile dubioase. Mai multe decât atât, soldații brigăzii au reprezentat un ajutor esențial în apărarea Mariupol, potrivit Diacaf.com