Infofinanciar > Info > Boom imobiliar în marile orașe din România! Prețurile apartamentelor în creștere accelerată în ultimul an
Info

Boom imobiliar în marile orașe din România! Prețurile apartamentelor în creștere accelerată în ultimul an

credite imobiliare finoteca.ro
sursă foto finoteca.ro

În primul trimestru al anului 2023, prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat o creștere ușoară, cu o medie de 0,3% față de trimestrul anterior. În ceea ce privește evoluția anuală, s-a observat o creștere de 1,7%, în contrast cu tendința de ușoară scădere a prețurilor pe piața rezidențială din Uniunea Europeană.

Piața rezidențială a avut o evoluție surprinzătoare în primul trimestru al anului în ciuda unor condiții dificile de finanțare și a inflației care a erodat puterea de cumpărare. Deși am avut o cerere în scădere, echilibrul s-a menținut, deoarece oferta a fost, la rândul ei, considerabil mai mică. Avem așadar o piață rezidențială dinamică, dar pe un fond tranzacțional redus. Dacă în ultimele luni o prognoză privind evoluția prețurilor era dificil de enunțat, astăzi, indicatorii pe care îi avem la dispoziție ne îndeamnă să credem că stabilitatea va fi cuvântul de ordine în acest an”, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Clujul rămâne cel mai scump oraș din România

Cluj-Napoca continuă să ocupe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în principalele orașe din România, cu o valoare de 2.420 euro pe metru pătrat în primul trimestru al anului 2023. În acest trimestru, orașul a înregistrat o creștere ușoară de 0,3% în comparație cu trimestrul anterior. În plus, prețurile din Cluj-Napoca au înregistrat un avans de 8,1% în ultimul an și un avans semnificativ de 30,8% în ultimii doi ani.

Pe locul al doilea în clasamentul prețurilor medii solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în principalele orașe din România se situează București, cu un preț mediu de 1.660 de euro pe metru pătrat util. În primele trei luni ale anului 2023, Bucureștiul a înregistrat un regres de 0,9% în comparație cu trimestrul anterior. Totodată, s-a consemnat un avans anual de 0,5% și o creștere de 12,8% în ultimii doi ani.

Imobiliarele s-au scumpit în ultimul an

În primul trimestru al anului 2023, Brașov a înregistrat un avans de 0,6% în comparație cu trimestrul anterior și o creștere de 5,5% în ultimul an, ajungând la o medie de 1.580 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul național al ritmului de evoluție a prețurilor din T1 2023 se află Constanța (1.460 €/mp), Craiova (1.460 €/mp), Timișoara (1.450 €/mp), Iași (1.350 €/mp), Oradea (1.340 €/mp), Galați (1.080 €/mp) și Ploiești (1.080 €/mp). Singurul centru regional care rămâne în clasamentul orașelor cu apartamente cu prețuri de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util este Brăila (990 €/mp).

Comparând perioada similară a anului anterior, datele furnizate de Imobiliare.ro arată că prețurile solicitate de vânzătorii din marile orașe din România au înregistrat doar majorări. Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Iași (+9,8%), urmat de Cluj-Napoca (+8,1%), Oradea (+6,8%), Brașov (+5,5%) și Ploiești (+5,2%). Pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț se află Timișoara (+4,6%), Craiova (+3,8%), Brăila (+3,6%), Galați (+2,7%) și Constanța (+1,8%), potrivit Profit.