Infofinanciar > Lumea la zi > Bolsonaro mai are o șansă! Rezultat electoral indecis în Brazilia, se organizează turul doi
Lumea la zi

Bolsonaro mai are o șansă! Rezultat electoral indecis în Brazilia, se organizează turul doi

Bolsonaro Sursa foto CNN
Sursa foto: CNN

Astăzi au avut loc alegerile pentru președinte în Brazilia. În urma rezultatelor din primul tur al alegerilor, Bolsonaro este cel ales să conducă, din nou, cea mai mare economie și cea mai populată țară din America Latină.

Jair Bolsonaro este un populist de extremă dreapta. Acesta a mai avut un mandat în statul brazilian care s-a soldat cu agitație și atacuri. El este o persoană extrem de mediatizată din cauza acțiunilor lui: defrișările din pădurea amazoniană, a preferat medicamente pentru COVID-19 și nu vaccinuri, atacuri dure asupra rivalilor politici, judecătorilor, jurnaliștilor.

Brazilienii au decis

Bolsonaro are 67 de ani. Acesta își dorește să vândă compania petrolieră de stat din Brazilia. De asemenea, are în plan deschiderea Amazonului pentru mai mult exploatări minieri, dar și relaxarea legilor referitoare la arme.

În timpul mitingurilor, Bolsonaro a spus că singurul mod în care el ar putea pierde este doar în cazul în care voturile vor fi furate.

„Avem trei alternative pentru mine: Închisoarea, moartea sau victoria. Spuneți-le ticăloșilor că nu voi fi arestat niciodată”, a transmis acesta.

Trump este un susținător al președintelui Bolsonaro. Astfel, el a făcut apel la brazilieni să îl voteze în cursul zilei de astăzi în cadrul cursei prezidențiale.

„Cetățenilor Braziliei, aveți o mare oportunitate de a realege un lider fantastic, un om fantastic, unul dintre cei mai mari președinți ai oricărei țări din lume. Președintele Bolsonaro. A făcut o treabă absolut incredibilă cu economia voastră, cu țara voastră. Este respectat de toată lumea din întreaga lume. Așa că îl susțin cu tărie pe președintele Bolsonaro. El va fi liderul vostru pentru, sperăm, o perioadă lungă de timp. El vă duce țara pe înălțimi mari și, din nou, țara dvs. este acum respectată datorită lui în întreaga lume. Așa că ieșiți și votați pentru Bolsonaro”, a transmis Trump.

Contracandidatul lui Bolsonaro, Lula da Silva

Lula da Silva a fost contracandidatul lui Bolsonaro. Acesta a mai fost o dată președintele Braziliei în perioada 2003-2010. El este un politician de extremă stânga. Este cel a fost la conducere când statul latino-american a avut un boom economic. Ulterior, el a ajuns la închisoare pentru acuzații de corupție. Declarațiile au fost retrase ulterior. Chiar și în aceste condiții, cota de încredere la plecarea din funcție a fost de 83%.

La vârsta de 76 de ani, Lula da Silva promite să crească taxele pentru cei bogați cu scopul extinderii serviciilor pentru cei defavorizați. Acesta vizează inclusiv extinderea rețelei de siguranță socială, creșterea salariului minim și îngrijirea mai multor persoane.

 „Lula caută să apeleze la sentimentul de nostalgie pentru a-și recâștiga vechiul loc de muncă”, a declarat pentru TIME Gustavo Ribeiro. 

Probleme Braziliei

Brazilia în ultimul deceniu a trecut printr-o perioadă extrem de grea, fiind dintr-o criză în alta: distrugerea mediului, recesiunea economică, președintele pus sub acuzare, alți doi președinți încarcerați și o pandemie care a avut o rată de mortalitate mai mare decât oriunde în afara granițelor Statelor Unite ale Americii.