Info

Boloș vrea să facă investiții în agricultură, automatizării și robotică. MIPE își propune digitalizarea IMM-urilor

b1tv.ro
Sursa foto: b1tv.ro

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a subliniat imperiozitatea investițiilor în agricultură, automatizării și robotică.  Declarațiile au fost făcute astăzi, 8 noiembrie, în cadrul Conferinței Naționale „Soluţii de finanţare pentru agricultură / Siguranţa alimentară şi rezistenţa la crize”, găzduită de Antena 3 CNN.

„În cinci zile s-au depus 500 de aplicații și practic este un pas important, pentru ca să putem sprijini industria agroalimentară, fiind un test pilot al nostru, pe care cred eu că trebuie să îl continuăm împreună cu Ministerul Agriculturii.”, a spus Boloș.

Digitalizarea în agricultură, un pas important

Boloș a  insistat și pe sectorul de robotică și automatizări „Inclusiv îndrăznim să spunem că în zona aceasta de robotică și automatizări, eu cred că este loc de investiții în acest domeniu, care ușurează munca celor care o desfășoară într-un domeniu atât de important, dar și de greu în același timp”, a mai declarat, Marcel Boloş.

Ministrul a vorbit și despre importanța digitalizării „De asemenea, până la sfârșitul anului, lansăm apelul de proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor, unde o componentă de buget până în 100.000.000 de euro o avem destinată tot pentru ceea ce înseamnă agricultură, industria agroalimentară, pentru că, deși poate pare îndrăzneț că punem problema digitalizării în agricultură, totuși sunt o serie de fluxuri tehnologice, o serie de procese, de activități care se pot desfășura cu mai multă ușurință.”, a adăugat el.

Ce aduce anul 2023

În cadrul conferinței, Boloș a discutat și despre perspectiva anului viitor, susținând că  „Noi, în 2023, ce am început cu energia, eficiența energetică și capitalizarea, o să continuăm, dar aici ne consultăm îndeaproape cu Ministerul Agriculturii, fiindcă ei cunosc cel mai bine prioritățile și noi vrem să fim, din acest punct de vedere, un sprijin pentru ca să întărim și să consolidăm poziția competitivă pe piață a acestor antreprenori. ”, a notat Boloș.

Mai mult, tot în 2023, MIPE intenționează să se concentreze, împreună cu Ministerul Agriculturii, pe structurile de economie socială din satele românești. „Acest mici afaceri și competențe antreprenoriale pe care le găsim în spațiul rural pot foarte bine să fie valorificate prin aceste structuri de economie socială. Am alocat 100.000.000 de euro, să știți că e un domeniu care aparent nu are legătură cu agricultura, dar prin dezvoltarea acestor mici competențe antreprenoriale totul merge bine”, a conchis Boloş, potrivit Antena 3 CNN.