Info

BNR îi avertizează pe românii care doresc să-și cumpere o casă prin credit ipotecar! „Aș îndemna la multă prudență”

Credit ipotecar
Sursă foto: Ocean Credit

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că românii care au de gând să-și cumpere o locuință printr-un credit ipotecar vor întâmpina mai multe probleme, întrucât dobânzile aferente acestor împrumuturi vor crește succesiv în următoarea perioadă. Acest lucru se va aplica atât celor cu credite deschise în ROBOR, cât și a celor cu IRCC.

Pentru a scoate mai puțini bani din buzunar, mai mulți români cu credite ipotecare au decis să treacă de la ROBOR (care în ultima perioadă a crescut semnificativ) la IRCC (care în urmă cu mai multe luni era cotat la o valoare mică). Însă, între timp, și IRCC a cunoscut un trend ascendent.

Experții spun că, pentru a scădea valoarea celor doi indici, este necesar ca, în primul rând, să se deprecieze rata inflației.

Ce sfaturi primesc românii cu credite

În contextul creșterii celor doi indici, oficialii BNR le-au oferit mai multe sfaturi celor care doresc să-și deschidă în viitorul apropiat un credit la bancă. Astfel, potrivit acestora, este important ca ratele să nu depășească jumătatea veniturilor, scriu cei de la Click.

Dacă acest lucru se va întâmpla, există șanse foarte mari ca persoanele în cauză să intre în incapacitate de plată și să nu mai poată facă față.

„Aş îndemna la multă prudenţă. Cei care au depozite, care sunt 14 milioane, pierd în fiecare zi din economisirea pe care au făcut-o de-a lungul anilor, în timp de rate duble la credite chiar nu cred că sunt. Și veniturile au crescut.”, a susținut Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.

De asemenea, pentru o ușurare a plății ratelor, oamenii pot lua în calcul și o reeșalonare a creditului.

Dacă unele persoane au ajuns în situația de a-și nu mai putea achita ratele, atunci aceștia pot apela la refinanțarea creditului cu dobândă fixă, timp de câțiva ani.

Dobânzile vor crește

Experții financiari au anunțat că se așteaptă ca, și în 2023, dobânzile și indicii băncilor să crească. De aceea, specialiștii spun că românii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a decide să-și facă un credit ipotecar pentru a-și cumpăra o locuință.

De asemenea, doritorii trebuie să aibă în vedere și chiria pe care trebuie să o achite lunar dacă vor să se mute într-o locuință nouă, proprie, în contextul în care dobânzile se află acum la un nivel ridicat.

În plus, reprezentanții BNR au transmis că foarte atenți trebuie să fie și românii cărora le-au crescut veniturile în ultima perioadă, întrucât majorarea remunerațiilor nu este atât de mare încât să acopere inflația.

Cu cât au crescut indicii în 2022

Conform datelor actuale ale BNR, ratele care sunt calculate în funcție de indicele ROBOR s-au dublat, în comparație cu ianuarie 2022, în timp ce cele indexate la IRCC sunt cu 35% mai mari.

Practic, în 2022, ROBOR a crescut cu 5%, iar IRCC cu aproximativ 4%.

Experții BNR atrag atenția că persoanele care au recurs la deschiderea unui credit prin programul Prima Casă au acum o îndatorare de peste 45%. Însă, datele arată că mai mulți români au decis să treacă de la ROBOR la IRCC pentru a beneficia de o dobândă mai mică.

„Numărul românilor care au trecut de la ROBOR la IRCC, până acum este de 17.904. Ne referim doar la cei care au credit ipotecar Prima Casă sau Nouă Casă. Având în vedere că 330.000 de români și-au cumpărat un imobil prin acest program, e o cifră semnificativă.”,a precizat Dumitru Nancu, membru în cadrul Fondului de Garantare a Creditelor.