Infofinanciar > Lumea la zi > Analiză BBC: Cum arată bilanțul războiului din Gaza la 6 luni. Victoria Israelului este incertă
Lumea la zi

Analiză BBC: Cum arată bilanțul războiului din Gaza la 6 luni. Victoria Israelului este incertă

gaza
Sursa foto: Arhiva companiei

Au trecut aproape șase luni de când luptătorii Hamas au pătruns din Gaza în Israel, la 7 octombrie. Teroriștii au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au luat sute de ostatici. Ca răspuns, Israelul a promis să „zdrobească și să distrugă” mișcarea. Astfel încât să nu mai reprezinte o amenințare, și să aducă acasă toți ostaticii.

În războiul brutal care a urmat, cel puțin 33.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Iar mari părți din Gaza au fost distruse. Israelul afirmă că a ucis mii de luptători Hamas. Și că a distrus o mare parte din vasta rețea de tuneluri de sub Gaza, pe care Hamas a folosit-o pentru a efectua atacuri.

BBC a analizat declarațiile publice și postările pe rețelele de socializare ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și a evaluat dovezile care stau la baza obiectivelor declarate de Israel.

Câți lideri Hamas au fost uciși?

Înainte de 7 octombrie, se credea că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza. Multe dintre personalitățile politice de rang înalt ale Hamas, precum Ismail Haniyeh, considerat liderul grupării, trăiesc în străinătate. Dar se crede că mulți dintre membrii structurii sale de conducere militară se află în Gaza.

Într-o declarație recentă, IDF a afirmat că a ucis aproximativ 13.000 de luptători Hamas de la începutul războiului. Însă nu a precizat cum a calculat această cifră.

Israelul publică, de asemenea, numele liderilor Hamas despre care spune că au fost uciși. Un total de 113 persoane au fost nominalizate din octombrie.Majoritatea covârșitoare au fost declarate ca fiind ucise în primele trei luni de război. Prin comparație, armata israeliană nu a raportat niciun lider Hamas de rang înalt ucis în Gaza în acest an până în martie.

Israelul nu a ajuns la vârfurile mișcării

La 26 martie, IDF a anunțat că l-a ucis pe Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas. Acesta ar fi cel mai înalt lider al grupării care a fost ucis de la începutul războiului. Dar Hamas nu a confirmat acest lucru.

IDF publică frecvent numele unor persoane despre care spune că sunt lideri de rang înalt ai Hamas care au fost uciși. Dar nu este posibil să se verifice dacă aceștia sunt într-adevăr membri ai grupului. De exemplu, unul dintre cei numiți încadrați în această categorie a fost Mustafa Thuraya. Acesta lucra ca jurnalist independent în sudul Fâșiei Gaza când vehiculul său a fost lovit în ianuarie. BBC a identificat, de asemenea, nume duplicate în listă.

Liderul politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit în ianuarie într-o explozie în suburbia sudică Dahiyeh din Beirut. Israelul este considerat în general responsabil pentru acest atac. Cu toate acestea, experții susțin că mulți dintre liderii proeminenți ai grupării din Gaza, inclusiv Yahya Sinwar, sunt considerați a fi încă în viață.

„Forțele de apărare israeliene nu au reușit să ajungă la vârfurile conducerii Hamas.”, a declarat Mairav Zonszein, analist senior pe probleme israeliano-palestiniene la International Crisis Group.

hamas-gaza-tuneluri, sursa foto libertatea

Nu este clar câte tuneluri a distrus Israelul. Sursa foto: Arhiva companiei

Câți ostatici au rămas în Gaza?

Potrivit cifrelor oficiale israeliene, 253 de persoane au fost luate ostatice la 7 octombrie. Dintre acestea:

– 109 au fost eliberate ca parte a schimburilor de prizonieri sau în cadrul unor acorduri separate.

– 3 au fost salvate direct de către armata israeliană în cadrul unor operațiuni militare

Au fost recuperate cadavrele a 12 ostatici, inclusiv trei pe care IDF a recunoscut că i-a omorât în una dintre operațiunile sale.

Cel mai tânăr ostatic confirmat în viață are 18 ani, iar cel mai în vârstă, 85 de ani. Dintre cei 129 de ostatici rămași, Israelul susține că cel puțin 34 sunt morți. Hamas spune că numărul ostaticilor morți este mai mare, ca urmae a atacurilor aeriene ale IDF. Dar nu este posibil să se verifice aceste afirmații.

Cei mai tineri doi ostatici răpiți în atacurile Hamas au fost Ariel și Kfir, care aveau 4 ani și, respectiv, 9 luni în momentul răpirii lor. Moartea lor a fost raportată, dar nu a fost confirmată.

Cât de mult a fost distrusă rețeaua de tuneluri

Ca parte a angajamentului de a elimina Hamas, Israelul a promis că va distruge vasta rețea de tuneluri pe care gruparea o folosește pentru a transporta bunuri și persoane.

„Gândiți-vă la Fâșia Gaza ca la un strat pentru civili și apoi un alt strat pentru Hamas. Noi încercăm să ajungem la acel al doilea strat pe care Hamas l-a construit”, a declarat în octombrie purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus.

Hamas a declarat anterior că rețeaua sa de tuneluri se întinde pe o distanță de 500 km. Dar nu există nicio modalitate de a verifica independent acest lucru. IDF susține că forțele sale au „distrus o mare parte din infrastructura teroristă din Gaza”. Ocazional, Israelul a arătat dovezi ale tunelurilor Hamas pe care le-a descoperit.

BBC a analizat toate mesajele IDF de pe platforma de socializare Telegram care fac referire la tunelurile din Gaza, între 7 octombrie 2023 și 26 martie 2024. Dintre acestea, 198 au menționat descoperirea de tuneluri. Alte 141 de mesaje susțin că un tunel a fost distrus sau dezmembrat. Cele mai multe dintre acestea nu au oferit detalii precise sau locații specifice. Astfel încât nu este posibil să se poată corobora amploarea rețelei pe care IDF a descoperit-o sau a distrus-o.

Dintre mesajele analizate, 36 se refereau la un total de peste 400 de puțuri de tunel, respectiv puncte de acces ale tunelurilor. Cu toate acestea, echivalarea unui puț cu un întreg tunel ar fi înșelătoare, spune Dr. Daphné Richemond-Barak, expert în războaie subterane, care predă la Universitatea Reichman din Israel.

Simpla distrugere a puțurilor de tunel lasă rețeaua intactă, spune ea. „Nu cred că am văzut multe cazuri de distrugere completă a tunelurilor în acest război”, adaugă Dr Barak.

Ofensiva Israelului a avut un preț ridicat

Obiectivele de război ale Israelului au avut un cost imens pentru palestinienii din Gaza. Peste 33.000 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății, condus de Hamas. Cea mai recentă estimare demografică a ministerului, din 5 aprilie, indică faptul că peste 70% dintre cei uciși au fost femei și copii.

Mulți alții au fost strămutați și au rămas fără adăpost în timp ce forțele israeliene încearcă să distrugă infrastructura Hamas. Potrivit ONU, peste 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării. Mai mult de 56% din clădirile din Gaza au fost avariate sau distruse de la 7 octombrie, potrivit analizei datelor din satelit.

În pofida acestor rezultate, la șase luni de la începerea războiului, nu este încă clar dacă Israelul și-a atins obiectivele în acest război, susține BBC.