Infofinanciar > Lumea la zi > Biden, doar o victimă! Videoclipurile false cu președintele american se înmulțesc
Lumea la zi

Biden, doar o victimă! Videoclipurile false cu președintele american se înmulțesc

joe biden (sursă foto: Bloomberg)
Sursa foto: arhiva companiei

Casa Albă a ripostat luni, 17 iunie, criticilor care au citat înregistrări video recente ale președintelui Statelor Unite, Joe Biden, pentru a sugera că acesta are probleme mentale și este fragil din punct de vedere fizic, cu mai puțin de șase luni înainte de alegerile prezidențiale în care se așteaptă să îl înfrunte pe predecesorul său Donald Trump.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a acuzat că unele dintre înregistrările video cu Biden, în care acesta apare fără reacție sau pare să se rătăcească singur, au fost modificate pentru a crea ceea ce este descris ca fiind „falsuri ieftine”.

Așadar, ce sunt falsurile ieftine? Este Biden, în vârstă de 81 de ani, o victimă? Care este diferența dintre ele și deepfakes?

Ce sunt falsurile ieftine?

Termenul „fals ieftin” a fost creat de Britt Paris și Joan Donovan. Ei sunt coautorii cărții Deepfakes and Cheap Fakes: Manipularea probelor audio și vizuale.

Creatorii de falsuri ieftine iau videoclipuri sursă reale și le editează manual. Ei schimbă ceea ce se vede în ele și chiar elimină părți care oferă context pentru ceea ce se întâmplă de fapt.

Falsurile ieftine necesită o editare minimă. Și nu necesită o tehnologie semnificativă. Tot ceea ce le trebuie sunt tehnici precum încetinirea sau accelerarea unei înregistrări video. Dar și decuparea unor părți din videoclip sau tăierea unei părți din durata totală.

Costul lor scăzut și ușurința de producție le fac extrem de virale pe rețelele de socializare. Ele cauzează, în același timp, multe probleme pentru cei care verifică faptele.

Prin ce se deosebesc falsurile ieftine de deepfakes?

Sunt foarte diferite. Deși ambele au scopul de a induce în eroare telespectatorii. Spre deosebire de falsurile ieftine, falsurile profunde sunt, de obicei, videoclipuri care sunt manipulate cu ajutorul unor tehnici de inteligență artificială și de învățare automată.

Unele deepfakes sunt create în întregime de la zero cu ajutorul inteligenței artificiale. Mai degrabă decât să ia videoclipuri reale și să le modifice. Acest lucru le face fundamental diferite de falsurile ieftine, care se bazează pe videoclipuri autentice.

Această distincție face, de asemenea, ca falsurile ieftine să fie mai greu de identificat ca fiind motivate de o intenție de manipulare. Deoarece semnele distinctive ale unui deepfak, inclusiv orice utilizare a inteligenței artificiale, sunt absente. La urma urmei, și oamenii obișnuiți își editează videoclipurile.

Falsurile lui Biden

Într-un clip devenit viral, Biden și alți lideri ai blocului de națiuni al Grupului celor șapte (G7) sunt văzuți urmărind o demonstrație de parașutism în timpul recentului lor summit din Italia. Apoi, Biden pare să se plimbe singur, fără țintă, departe de ceilalți lideri. Asta până când premierul italian Giorgia Meloni se apropie de el, îl ia de braț și îl aduce înapoi la grup. Moment în care liderii par să pozeze pentru o fotografie.

Cu toate acestea, potrivit adjunctului principal al secretarului de presă al Casei Albe, Andrew Bates, Biden nu se plimba fără țintă. Într-un alt clip viral „cheap fake”, la aniversarea Zilei Z în Franța, la începutul lunii iunie, Biden pare să încerce să se așeze când nu există niciun scaun acolo. Asta după ce a strâns mâna președintelui francez Emmanuel Macron. Mulți oameni pe internet numesc acest incident „scaunul invizibil”.

Alții însă subliniază că videoclipul viral a fost tăiat. Înregistrarea integrală arată că Biden făcea o pauză temporară pentru a se așeza pe scaun înainte ca secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, să urce pe podium.

De ce apar videoclipurile acum

Biden este deja cel mai în vârstă președinte american în funcție. Însă va avea 86 de ani când își va încheia cel de-al doilea mandat. Asta dacă va fi reales în noiembrie. Și, deși Trump, în vârstă de 78 de ani, este cu doar trei ani mai tânăr și a făcut și el câteva gafe în ultimele săptămâni, fostul președinte a încercat în mod constant să îl prezinte pe Biden ca fiind incapabil fizic și mental să facă față presiunilor funcției.

În timp ce echipa lui Biden insistă că indicatorii de sănătate ai președintelui sunt buni și că acesta rămâne alert și capabil să îndeplinească toate aspectele legate de slujba sa, mulți americani par să nu fie de acord.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de New York Times/Siena College și publicat în martie, 73% dintre alegătorii americani înscriși pe listele electorale au declarat că sunt de părere că Biden este prea bătrân pentru a fi un președinte eficient. În schimb, 42% au spus același lucru despre Trump, informează aljazeera.com