Infofinanciar > Lumea la zi > Biden va încheia un summit diplomatic de patru zile prin întâlnirea cu președintele mexican
Lumea la zi

Biden va încheia un summit diplomatic de patru zile prin întâlnirea cu președintele mexican

joe biden (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto Arhiva companiei

Președintele SUA, Joe Biden, încheie vineri un summit diplomatic de patru zile cu China, precum și cu alte națiuni din Pacific, printr-o ultimă întâlnire cu liderii mondiali și o vizită la președintele mexican Andrés Manuel López Obrador.

Biden, care s-a întâlnit miercuri cu președintele Xi Jinping și s-a folosit de ziua de joi pentru a sublinia legăturile economice puternice dintre SUA și celelalte națiuni din Pacific, va avea vineri o ultimă mare întâlnire cu liderii, în cadrul căreia va transfera în mod oficial președinția Cooperării Economice Asia-Pacific președintelui Peru, Dina Boluarte.
De asemenea, el va participa la o întâlnire bilaterală cu Obrador, în cadrul căreia se așteaptă ca cei doi lideri să discute despre migrație și despre modalitățile de combatere a traficului de fentanil.

Biden, în dezacord

Întâlnirea bilaterală are loc în contextul în care cele două țări sunt în dezacord în ceea ce privește mai multe probleme comerciale semnificative, inclusiv eforturile Mexicului de a elimina treptat utilizarea porumbului modificat genetic – o măsură care dăunează agricultorilor americani – și eforturile de a bloca investițiile energetice americane în Mexic.
Înrăutățirea relațiilor comerciale dintre Washington și Ciudad de Mexico are loc chiar și în condițiile în care integrarea lor economică crește.

Mexicul a depășit Canada și China pentru a deveni cel mai mare partener comercial de bunuri al SUA în prima jumătate a anului 2023, ajungând la un total al schimburilor comerciale de 396,6 miliarde de dolari, pe măsură ce producția de automobile din Mexic crește și alte companii americane își mută lanțurile de aprovizionare din China mai aproape de casă, scrie Reuters.

În 2022, Mexicul a avut un excedent comercial de 130,5 miliarde de dolari în comerțul cu bunuri cu Statele Unite. Acesta este pe cale să se dubleze față de excedentul de 69 de miliarde de dolari din 2017, când fostul președinte Donald Trump a lansat o renegociere a NAFTA după ce a amenințat că va renunța la pact, susținând că acesta drenează locurile de muncă din industria prelucrătoare americană.