Infofinanciar > Lumea la zi > Biden are agenda plină de Ucraina și Israel! Mai are timp și pentru americani?
Lumea la zi

Biden are agenda plină de Ucraina și Israel! Mai are timp și pentru americani?

Bidenomics reprezintă un program economic al președintelui Joe Biden (sursă foto: Daily Beast)
sursă foto: arhiva companiei

Președintele Joe Biden a dorit de mult timp ca Beijingul să fie în centrul atenției ca Marele Rău al politicii globale. Dar întâlnirile sale cu liderii asiatici de la Casa Albă din această săptămână reamintesc cât de mult a trecut China pe locul doi în fața crizelor din Europa și Orientul Mijlociu.

Vizita de stat a prim-ministrului japonez Fumio Kishida a fost în centrul atenției miercuri, un simbol puternic al echipei de aliați de decenii împotriva Chinei. Acesta s-a întâlnit cu Biden în Biroul Oval pentru a discuta chestiuni militare, economice și legate de spațiu înainte de a se adresa reporterilor. Ambii lideri se vor așeza apoi la un dineu de stat.

Biden are agenda plină de Ucraina și Israel

Dar chiar în spatele cortinei au zăbovit toate celelalte evenimente mondiale care i-au ocupat timpul lui Biden. Președintele încearcă să convingă Congresul să aprobe un ajutor militar pentru Ucraina. Dar și să să descurajeze Iranul să lanseze atacuri împotriva Israelului. De asemenea, Biden face presiuni asupra Israelului pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în Gaza.

Oficialii de la Casa Albă sunt frustrați că nu s-au putut îndrepta complet spre China. Chiar dacă Biden a declarat în repetate rânduri că competiția cu cealaltă superputere a globului va defini acest secol.

„Întotdeauna se poate face mai mult” în ceea ce privește politica indo-pacifică, a declarat un înalt oficial al administrației, menționând că alte crize pot deturna atenția președintelui de la politica externă centrală cu care se confruntă Statele Unite. Cu toate acestea, oficialul a subliniat că „această săptămână arată că facem multe”. Oficialul, la fel ca și alții, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre gândirea internă sensibilă.

Mai are timp și pentru americani?

Oficialii administrației prezintă vizita lui Kishida și o sesiune trilaterală de joi cu președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. ca fiind un pas spre o corecție a cursului și cheia pentru a face din China un paria regional. Întâlnirile au ca scop să arate că SUA a creat o „arhitectură strategică în formă de rețea” pentru a contracara China. Asta a declarat marți seară un oficial de rang înalt al administrației pentru reporteri, înainte de anunț.

Liderii american și japonez au transmis acest mesaj miercuri. Kishida a invocat nevoia de cooperare cu China, dar a cerut în mod repetat „pace și securitate” în strâmtoarea Taiwan și în întreaga regiune. De asemenea, el a declarat că aliații nu vor permite modificări ale ordinii internaționale prin forță.

La rândul său, Biden a lăudat îmbunătățirea comunicării cu Beijingul. Și a insistat asupra faptului că alianța dintre Japonia și SUA are un caracter defensiv și nu vizează o națiune anume. „Cooperarea noastră se referă pur și simplu la apărare și pregătire. Nu vizează nicio națiune sau o amenințare la adresa regiunii și nu are nimic de-a face cu un conflict”, a declarat Biden. Dar, reflectând prioritățile concurente cu care se confruntă administrația Biden, reporterii americani prezenți la conferința de presă l-au întrebat pe președinte despre Israel și despre creșterea inflației interne și nu au adresat nicio întrebare despre China, scrie POLITICO.