Infofinanciar > Lumea la zi > Biden și Trump merg la granița SUA cu Mexic în aceeași zi. Fostul președinte va ține un discurs
Lumea la zi

Biden și Trump merg la granița SUA cu Mexic în aceeași zi. Fostul președinte va ține un discurs

Trump si Biden Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Președintele Joe Biden va efectua joi, 29 februarie, o vizită rară la granița dintre SUA și Mexic. În aceeași zi în care se așteaptă ca și fostul președinte Donald Trump să viziteze granița sudică.

„Biden se va deplasa la Brownsville, Texas, pentru a se întâlni cu agenți ai Poliției de Frontieră americane, oficiali ai forțelor de ordine și lideri locali”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Biden, în Texas

„El va discuta despre necesitatea urgentă de a adopta acordul bipartizan al Senatului privind securitatea frontierei. Cel mai dur și mai echitabil set de reforme pentru securizarea frontierei din ultimele decenii”, se mai arată în comunicat. „El va reitera apelurile sale către republicanii din Congres să înceteze să mai facă politică și să ofere finanțarea necesară pentru agenți suplimentari ai Poliției de Frontieră a SUA, mai mulți ofițeri de azil, tehnologie de detectare a fentanilului și multe altele”.

Două surse familiarizate cu planificarea lui Trump au declarat pentru NBC News că acesta va rosti un discurs la Eagle Pass, Texas. Care se află la aproximativ 330 de mile de locul în care Biden se va opri.

Deplasarea lui Biden

Secretarul de presă al campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat că Casa Albă îl trimite pe Biden la graniță pentru că acesta „pierde teribil” în cursa din 2024. „Încercarea de ultim moment și neserioasă a lui Biden de a-l urmări pe președintele Trump la graniță nu va fi de ajuns”, a spus ea.

Biden a vizitat ultima dată frontiera în ianuarie 2023. Aceasta fiind prima sa călătorie acolo în calitate de președinte. Vizita sa rară la granița sudică are loc în contextul în care Trump și republicanii continuă să atace modul în care administrația sa gestionează migranții care trec în SUA.

Problema imigrației

Imigrația va fi cu siguranță o problemă cheie în ciclul alegerilor generale. Asta în timp ce candidații republicani își intensifică aceste atacuri la adresa președintelui și a democraților, în timp ce Biden i-a certat pe republicani pentru că nu au luat măsuri legislative pentru a aborda afluxul de migranți.

Un sondaj NBC News din ianuarie a arătat că 57% dintre alegătorii înregistrați au declarat că Trump s-ar descurca mai bine cu securizarea frontierei. În timp ce 22% au spus același lucru despre Biden. Același sondaj a constatat că 48% dintre oameni au declarat că ar avea încredere în Biden pentru a-i trata pe imigranți în mod uman. În timp ce 31% au spus același lucru despre Trump.

Securizarea frontierelor

La începutul acestei luni, republicanii din Senat au eliminat un proiect de lege bipartizan privind securitatea frontierelor și ajutorul extern al cărui negociator cheie a fost senatorul James Lankford, republican din Oakla. Republicanii au decis în cele din urmă să scufunde legislația după unele îndemnuri din partea lui Trump.

Și, în timp ce republicanii din Senat au spulberat orice speranță de acțiune semnificativă a Congresului pentru a îmbunătăți situația de la frontieră, Camera controlată de republicani l-a pus sub acuzare pe secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, pentru modul în care a gestionat frontiera.

Autoritatea lui Biden

La rândul lor, mulți republicani au susținut că Biden are autoritatea executivă de a aborda criza migranților folosind autoritatea executivă. Săptămâna trecută, NBC News a relatat că administrația ia în considerare posibilitatea de a lua măsuri unilaterale. Care ar face mai dificilă trecerea procesului inițial de verificare a migranților pentru azil la frontiera sudică. Și ar deporta rapid migranții care au venit recent în SUA și care nu îndeplinesc criteriile.

Deși administrația Trump a aplicat mai multe politici stricte în materie de imigrație, în timpul președinției sale s-au înregistrat unele dintre cele mai mari treceri de frontieră din ultimii ani, transmite nbcnews.com