Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie The Hill: Biden și Trump, prea bătrâni pentru președinție?
Lumea la zi

Opinie The Hill: Biden și Trump, prea bătrâni pentru președinție?

trump biden latimes.com
Sursa foto: latimes.com

Una dintre artele pierdute ale politicii americane este amendamentul constituțional. Cândva, cetățenii vedeau în amendamente o modalitate viabilă de a face schimbări importante. Astfel, Constituția s-a modificat de 12 ori în ultimul secol, inclusiv de șase ori între 1913 și 1933.

Cu toate acestea, ultima dată când americanii au folosit acest instrument a fost în 1992. Iar acel amendament, referitor la salariile din Congres, a fost un fel de excepție, deoarece era în așteptare, neratificat, încă din 1789. Ultima dată când a fost adoptat un amendament complet „nou” a fost în 1971, în urmă cu mai bine de o jumătate de secol.

Fără interes în Constituție

Se pare că, la un moment dat, americanii și-au pierdut interesul de a urma ghidul Constituției cu privire la modul de modificare a documentului de guvernare. Acest lucru nu se poate datora faptului că procesul s-a schimbat, deoarece nu s-a schimbat niciodată.

Modul tipic de modificare a Constituției este destul de simplu. Două treimi din Cameră și două treimi din Senat trebuie să aprobe, apoi trei sferturi din legislativele statelor trebuie să ratifice. Există o prevedere pentru propuneri din partea unei convenții a statelor, dar aceasta nu a fost niciodată folosită.

Poate că procesul este considerat prea greoi. Poate că este considerat prea lent. Poate că pur și simplu presupun, că nu există nicio problemă care ar putea să ofere sprijinul popular necesar.

Decizia instanțelor de judecată

Drept urmare, oamenii s-au adresat din ce în ce mai mult instanțelor de judecată pentru a face schimbări importante. Au considerat că este mai ușor să încerce să obțină controlul unei majorități simple de oficiali aleși. Asta în loc să obțină sprijinul a două treimi din Congres plus trei sferturi din state. Astfel, în loc de o dezbatere națională despre avort, de exemplu, instanțele au fost cele care au decis în cele din urmă problema.

Dar doar pentru că nu au reușit să adune nivelul necesar de sprijin pentru a schimba Constituția în mai bine de 50 de ani. Acest lucru nu ar trebui să însemne că instrumentul de amendare este permanent neutralizat. Ar fi suficient să găsească o problemă care să unească țara în loc să o dezbine.

Vârsta lui Biden și Trump

 A crede că vârsta nu contează atunci când vine vorba de capacitatea fizică și mentală înseamnă a ignora realitatea. Deșii unii bătrâni sunt un caz aparte, unii, la 78 de ani, nu mai au discernământ.  Acesta este unul dintre motivele pentru care un amendament constituțional care impună o vârstă de pensionare federală obligatorie ar putea avea un sprijin larg. Pentru mulți, problema nu ar fi politică, ci personală, informează thehill.com 

Da, impactul ar fi dramatic. Ratificarea ar bulversa imediat alegerile prezidențiale din 2024, deoarece atât Joe Biden (80 de ani), cât și Donald Trump (77 de ani) ar fi descalificați. Judecătorul Clarence Thomas (75 de ani) ar fi forțat se retragă. Iar aproximativ 20% din Senatul SUA, inclusiv Mitch McConnell (81), Bernie Sanders (81) și Joe Manchin (76), nu ar avea voie să candideze pentru realegere. În acest caz, se va amenda sau nu constituția?