Infofinanciar > Lumea la zi > Biden nu va participa la dezbaterile prezidențiale din toamnă. Vrea să îl confrunte pe Trump mai devreme
Lumea la zi

Biden nu va participa la dezbaterile prezidențiale din toamnă. Vrea să îl confrunte pe Trump mai devreme

biden și trump
sursa foto: arhivă

Președintele Joe Biden a anunțat că nu va participa la dezbaterile din toamnă sponsorizate de Comisia pentru dezbateri prezidențiale. Acesta a propus, în schimb, ca el și fostul președinte Donald Trump să se confrunte în iunie și septembrie.

Biden a publicat miercuri un videoclip, iar campania sa a trimis o scrisoare către comisie în care își prezintă propunerea. În videoclip, Biden spune: „Donald Trump a pierdut două dezbateri în fața mea în 2020. De atunci, el nu s-a prezentat la nicio dezbatere. Acum se comportă ca și cum ar vrea să mă dezbată din nou. Ei bine, fă-mi ziua mai bună, amice”.

În scrisoarea adresată comisiei, președinta campaniei lui Biden, Jen O’Malley Dillon, a argumentat că dezbaterile tradiționale au loc după începerea votului anticipat. Și a spus că acestea sunt „structurate ca un spectacol de divertisment”. Ea a susținut, de asemenea, că Comisia nu își poate aplica propriile reguli.

Trump, presupusul candidat republican, a răspuns pe Truth Social, platforma sa de socializare, spunând „Sunt pregătit și dispus să particip la dezbatere cu Crooked Joe la cele două momente propuse în iunie și septembrie. Aș recomanda cu tărie mai mult de două dezbateri și, în scopul entuziasmului, un loc foarte mare”.
El a adăugat: „Doar spuneți-mi când. Voi fi acolo! Să ne pregătim de Rumble!!!”

Trump vrea audiență mare

Termenii ar putea fi controversați. Luna trecută, campania lui Trump s-a plâns, de asemenea, de programul de dezbateri al comisiei. Și a declarat că candidatul s-a angajat să dezbată cu sau fără comisie. Dar echipa lui Biden vrea să renunțe la o audiență în direct, solicitând doar candidații într-un studio de televiziune, în timp ce Trump solicită o audiență mare.

Comisia de dezbateri nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Comisia a prezentat anul trecut un plan pentru trei dezbateri prezidențiale. Datele propuse de aceștia erau 16 septembrie, 25 septembrie și 9 octombrie, dezbaterile urmând să aibă loc în Texas, Pennsylvania și Virginia.

Propunerea lui Biden vine în condițiile în care candidații sunt prinși într-o cursă strânsă. Potrivit mediilor naționale de sondaje compilate de fivethirtyeight.com, Trump îl devansează pe Biden cu 0,9 puncte procentuale, iar sondajele recente l-au arătat pe Trump în avantaj în mai multe state competitive din zona de luptă.

Scrisoarea lui Dillon a prezentat propunerea campaniei, sugerând ca prima dezbatere să aibă loc la sfârșitul lunii iunie, după ce Biden se va întoarce de la summitul Grupului celor Șapte din Italia. Ei doresc ca a doua să aibă loc la începutul lunii septembrie.

Ce dorește campania lui Biden

Campania lui Biden dorește ca prezentatorul de știri să fi găzduit o dezbatere pentru alegerile primare ale Partidului Republican în 2016 și o dezbatere pentru alegerile primare ale Partidului Democrat în 2020. De asemenea, ea spune că moderatorul ar trebui să fie selectat de către radiodifuzor din personalul lor obișnuit.

Alte criterii stabilite de campania lui Biden: limite ferme de timp pentru răspunsuri, timp împărțit în mod egal și microfoane activate doar în timpul intervenției unui candidat. Campania sugerează, de asemenea, o dezbatere a vicepreședintelui la sfârșitul lunii iulie, după Convenția Națională Republicană.

În 2020, cei doi au dezbătut de două ori, una dintre dezbateri fiind anulată pentru că Trump a contractat Covid-19. În acel an, prima dezbatere dintre Biden și Trump s-a remarcat prin ranchiună, candidații vorbind în mod repetat unul peste celălalt. În cea de-a doua confruntare directă, microfoanele lor au fost tăiate uneori, potrivit Wall Street Journal.