Infofinanciar > Esential > Opinie Wall Street Journal: Cel mai mare coșmar al lui Biden
Esential

Opinie Wall Street Journal: Cel mai mare coșmar al lui Biden

Joe Biden, președinte SUA (sursă foto: CNN)
sursa foto arhiva companiei

Timp de mai bine de doi ani, Biden a continuat să trateze creșterile bruște ale prețurilor ca pe un fenomen tranzitoriu, chiar și în timp ce „inflația de vârf” a continuat să atingă cote maxime.

De asemenea, el a insistat că valul de treceri ilicite ale frontierei era sezonier și că nu trebuia să ne facem griji, chiar dacă oficialii de la frontieră au raportat niveluri record de migranți care intră ilegal în țară și care cer azil pentru a evita deportarea.

Ne întrebăm dacă Biden este în mod similar în negare cu privire la perspectivele sale de realegere. Toate sondajele importante îl dau perdant în fața lui Donald Trump. Este adevărat, ziua alegerilor este la opt luni distanță, așa că acest lucru s-ar putea schimba. Curtea Supremă a decis în unanimitate luni că democrații nu pot ține numele lui Trump în afara buletinelor de vot din statele respective, dar fostul președinte mai are încă multe alte bătălii în instanță, iar o condamnare pentru infracțiuni ar putea avea un efect asupra atitudinii alegătorilor.

Biden vs. Trump

Totuși, un lucru de care Trump nu trebuie să se îngrijoreze în acest moment este scăderea sprijinului din partea oamenilor săi. Un nou sondaj al Journal arată că fostul președinte își păstrează sprijinul a 83% dintre alegătorii care l-au susținut în 2020, iar acest sprijin a crescut pe măsură ce problemele sale juridice s-au intensificat, iar alegătorii republicani au adoptat o poziție defensivă. Între timp, Biden și-a păstrat 73% dintre susținători, un deficit de 10 puncte care ar putea să nu pară atât de rău.

Și Siena College au publicat rezultatele sondajelor de opinie în șase state de influență care se așteaptă să determine alegerile: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin. Sondajul a indicat că 22% dintre afro-americani ar vota pentru Trump, alături de 42% dintre hispanici.

În 2020, Biden a câștigat votul afro-americanilor, cu 92% la 8%, iar cel al hispanicilor cu 59% la 38%, potrivit Pew Research Center. Alegătorii de culoare și hispanici au fost o parte importantă a bazei democrate timp de decenii, dar aceste coaliții nu sunt veșnice. În 2016, dl Trump a câștigat prin energizarea unor persoane care nu fuseseră active din punct de vedere politic. Acum, el fură alegători din cealaltă echipă.

Sondaj Times/Siena

Un sondaj Times/Siena de monitorizare a alegătorilor din întreaga țară a fost publicat săptămâna aceasta și a arătat că sprijinul oamenilor de culoare pentru fostul președinte a crescut la 23% și că  Trump îl devansează categoric pe Biden în rândul hispanicilor, 46% la 40%.

Presa liberală nu poate înțelege de ce afroamericanii ar susține pe cineva care a răspândit teorii ale conspirației cu privire la certificatul de naștere al lui Barack Obama, a defăimat cetățenii mexicani și și-a batjocorit propriul fost secretar de stat pentru transporturi, Elaine Chao, pentru că este asiatic. Dar nu este atât de complicat. Potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre toți respondenții de culoare și hispanici clasifică condițiile economice actuale ca fiind „slabe”, în timp ce 26% dintre negri și 37% dintre hispanici spun că îl vor vota pe Trump pentru că politicile sale le-au adus beneficii personale.

Înainte de pandemie, zeci de milioane de alegători din clasa muncitoare s-au bucurat de inflație scăzută, șomaj redus și salarii în creștere. Pentru ei, bilanțul lui Biden nu se compară.

Trump nu îl conduce pe Biden pentru că alegătorii sunt ignoranți cu privire la ceea ce ar obține într-un al doilea mandat Trump. Joe Biden a câștigat în urmă cu patru ani pentru că alegătorii doreau economia lui Donald Trump fără Donald Trump. Nu asta a oferit Biden și va trebui să facă mai mult decât să-și numească adversarul o amenințare la adresa democrației dacă vrea să câștige realegerea. După cum a remarcat sec într-un interviu recent strategul democrat David Axelrod, „Sunt destul de sigur că în Scranton nu stau la masă în fiecare seară și vorbesc despre democrație”, după cum scriu cei de la WSJ.