Infofinanciar > Lumea la zi > Biden împlinește 81 de ani. Vârsta va fi o problemă în perspectivele de realegere?
Lumea la zi

Biden împlinește 81 de ani. Vârsta va fi o problemă în perspectivele de realegere?

joe biden (sursă foto: dreamstime)
sursa foto arhiva companiei

Președintele SUA, Joe Biden, împlinește luni 81 de ani, o bornă care va atrage probabil atenția asupra statutului său de cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval, sondajele de opinie arătând că americanii sunt îngrijorați că este prea bătrân pentru postul pentru care încearcă să fie reales.

Biden s-a adresat celor care sunt îngrijorați că este prea bătrân pentru rigorile Casei Albe cu umor și cu o încercare de a-i convinge pe alegători că vârsta și experiența sa de peste o jumătate de secol în viața publică reprezintă un atu în abordarea problemelor Americii.
Dacă va fi reales, Biden va împlini 86 de ani la sfârșitul celui de-al doilea mandat. Republicanul Ronald Reagan, care deținea anterior recordul de cel mai în vârstă președinte american, și-a încheiat al doilea mandat de patru ani la vârsta de 77 de ani, în 1989.

Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru a-l provoca pe Biden în alegerile din 2024, are 77 de ani, potrivit Reuters.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos de la jumătatea lunii septembrie, alegătorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vârsta lui Biden și la aptitudinea sa pentru funcție. Șaptezeci și șapte la sută dintre respondenți, inclusiv 65% dintre democrați, au declarat că Biden este prea bătrân pentru a fi președinte, în timp ce doar 39% au spus că Biden este suficient de ager mental pentru președinție.
Prin comparație, 56% dintre participanții la sondaj au spus că Trump este prea bătrân pentru această funcție, în timp ce 54% au spus că este suficient de ager mental pentru a face față provocărilor președinției.