Infofinanciar > Lumea la zi > Reportaj WSJ: Biden îi falimentează pe influenceri. Ce alternative la TikTok au pentru a-și salva afacerile
Lumea la zi

Reportaj WSJ: Biden îi falimentează pe influenceri. Ce alternative la TikTok au pentru a-și salva afacerile

TikTok, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele Joe Biden și-a anunțat public intenția de a interzice TikTok în SUA. Mulți dintre influencerii care și-au lansat carierele pe acest canal de social media riscă să rămână fără mijloace de trai.

Administrația SUA amenință de mai mulți ani că va interzice aplicația de social media TikTok deținută de chinezi. Creatorii de conținut spun însă că de data aceasta situația se simte diferit.

„Am început să migrez o parte din conținutul meu de pe TikTok pe Instagram Reels”, a declarat Kim Hale. Americanca a început să posteze videoclipuri cu rutinele sale de hip-hop pe TikTok acum trei ani. Hale susține că a fost dansatoare profesionistă în tinerețea ei. Dar trecuse un deceniu de când se antrenase ultima oară. Acum, iată-o, o femeie la mijlocul vieții, mișcându-se cu ușurință și încredere pentru un public potențial de milioane.

„Oamenii spuneau «bravo, bunicuțo!»”, a spus Hale, în vârstă de 56 de ani. Nu are nepoți, dar părul alb, zâmbetul contagios și coregrafia au ajutat-o să iasă în evidență. Și-a adunat un public de 709.000 de urmăritori și o listă de parteneri de brand plătiți. Printre care se regăsesc L’Oréal, HomeGoods și Tylenol. „Mi-a oferit vizibilitatea pe care altfel nu aș fi avut-o. Mai ales ca dansatoare de peste 50 de ani”, a spus ea.

O lovitură de proporții pentru TikTok

Hale este una dintre sutele de mii de oameni care au câștigat rapid faimă pe TikTok pentru talentele lor. De la dans la comedie, la gătit și până la îndeletniciri extreme, oferta este bogată. Pentru mulți dintre ei, TikTok a trecut de la hobby la carieră full-time pe măsură ce brandurile i-au inundat cu oferte pentru a face publicitate produselor.

Acum, veniturile lor sunt în pericol din cauza interdicției anunțate. Legislativul a votat miercuri în favoarea unui proiect de lege care ar putea interzice TikTok în SUA.

Chinezii fac lobby la Washington pentru a evita o decizie dificilă. Au de ales: să vândă sau să piardă cei 170 de milioane de utilizatori. SUA reprezintă cea mai mare piață a sa.

Când TikTok a devenit disponibil în SUA în 2017, formatul său video de scurtă durată a lansat o nouă val de vedete online. Comparativ cu alte canale de social media, TikTok putea răspândi conținutul mult dincolo de urmărirea imediată a unui utilizator. Mulțumită algoritmului său, oamenii puteau descoperi conținut și personalități care se aliniau cu interesele lor doar rulând feed-ul principal al aplicației. Brandurile au observat rapid cine are audiență și au început să facă oferte pentru a-și promova produsele în fața bazei de utilizatori în rapidă creștere a aplicației.

Nu a durat mult până când aplicația a început să se confrunte cu rezistență în SUA. Deținută de ByteDance, o companie de tehnologie cu sediul în Beijing, TikTok a fost supusă scrutinului oficialilor federali până la nivelul Biroului Oval. În 2020, Donald Trump a amenințat că va interzice aplicația în SUA printr-un ordin executiv. Ex-președintele a numit-o o amenințare la adresa securității naționale.

Acum există sprijin bipartizan pentru a menține datele utilizatorilor americani departe de mâinile unei corporații chinezești. O interdicție în SUA ar fi un câștig pentru Instagram deținut de Meta. Compania și-a lansat funcția video Reels în 2020 ca răspuns la TikTok.

hale

Kim Hale are peste 700.000 de urmăritori. Sursa foto: Arhiva companiei

Dependența este cronică

Hale a spus că simte că o interdicție ar fi un pas drastic. „Dacă este vorba despre securitatea națională, înțeleg asta”, a spus ea. Dar nu înțelege de ce guvernul „acționează atât de repede în acest caz. Când sunt atât de multe alte probleme mari în așteptare în acest moment”, susține dansatoarea.

Alexis Nicole, o creatoare din Vancouver, cu mai mult de 127.000 de urmăritori, a spus că interdicția nu o va afecta total în Canada. Dar aproximativ 90% din audiența ei este din SUA.

„Creatorii pot să meargă pe Instagram și să creeze un nou public”, a spus Nicole. Dar majoritatea ofertelor ei de sponsorizare sunt pentru postări pe TikTok. Acolo obține cele mai multe vizualizări.

Dacă interdicția devine realitate, „aș fi terminată”, a spus Nicole. „Mi-aș câștiga banii în alte moduri. Nu fact jocul Meta”, a precizat aceasta.

Chinezii fac lobby prin abonați

Creatorii care și-au început cariera pe canale precum YouTube și Instagram spun că este imposibil să crești în altă parte la fel de repede ca pe TikTok. Macy Eleni, care postează despre cumpărături din magazine second-hand și sănătate mintală, este un exemplu în acest sens. Macy a obținut doar în câteva săptămâni de la intrarea pe TikTok, în 2020, 100.000 de urmăritori

Acum are 479.000 de urmăritori și a colaborat cu companii precum Coach, Supergoop și Major League Soccer. Un editor a descoperit-o pe aplicație. Ceea ce a dus la prima ei carte, „Second Chances”, care va apărea în acest an.

„Evident că au fost discuții despre interdicția TikTok pe tot parcursul timpului în care am fost pe platformă”, a spus Eleni, 31 de ani. Tânăra, locuiește în Los Angeles, a spus că nu este preocupată de securitatea datelor sale. Ea este mai îngrijorată că o interdicție ar putea afecta promovarea cărții sale.

Dana Hasson, o creatoare de 26 de ani din New York City, al cărei videoclipuri se concentrează pe gătit și machiaj, a spus că este mai îngrijorată decât era în martie trecut, când au început zvonurile despre noua legislație. Asta pentru că de data aceasta, TikTok le-a trimis utilizatorilor săi un email și un mesaj în aplicație. Chinezii le-au cerut abonaților să contacteze reprezentanții lor și să le spună să voteze împotriva interdicției. Acele mesaje au făcut să pară „puțin mai real”, a spus Hasson.

Macy Eleni

Macy Eleni a atins 100.000 de urmăritori în doar câteva săptămâni. Sursa foto: Arhiva companiei

Experții în marketing recomandă reorientarea

Experții în marketing de influență au spus că îndrumările lor pentru creatori și branduri rămân aceleași ca în 2020. Atunci a apărut prima oară amenințarea unei interdicții TikTok a fost prima dată anunțată. Mesajul este: Asigurați-vă că nu sunteți prea concentrați pe o singură platformă.

„Încă vedem branduri planificând anul cu TikTok ca un canal media de top pentru conținut și cheltuieli”, a spus Ryan Detert, CEO și fondator al firmei de marketing Influential. Compania a avertizat clienții despre posibilitatea unei interdicții în 2020, când Trump a anunțat amenințarea. Detert spune că brandurile dedică până la 30% din bugetele lor de marketing creatorilor TikTok și media plătită.

Ryan Lu, creator full-time care face videoclipuri despre astrologie și spiritualitate, a spus că o parte mare din mijloacele lui de trai provin din transmisiunile sale live zilnice pe TikTok. Cadourile virtuale de la telespectatori pot duce la plăți din partea TikTok. Transmisiunea live pe Instagram, în comparație, se simte ca și cum „strigi în gol”, a spus el.

Dar Lu înțelege că ar putea avea nevoie să-și diversifice sursele de venit. „Este important să nu investești complet într-o singură platformă”, a spus Lu, 27 de ani.

Unii au făcut deja pasul

Abelyn Salazar, 24 de ani, postează videoclipuri despre machiaj și modă pe TikTok de aproximativ trei ani. TikTok a fost locul unde a avut cel mai mare succes, a spus creatoarea din Los Angeles. E a avut mai mulți ani de încercări pentru a crește audiența pe diferite site-uri de social media.

Pierderea TikTok o sperie, a spus ea. Dar a încercat să petreacă mai mult timp creând videoclipuri pe YouTube, unde vede potențial pentru o creștere pe termen lung, stabilă.

„Am început să migrez o parte din conținutul meu de pe TikTok pe Instagram Reels. Pentru că am o audiență similară acolo”, a spus Salazar. Dar TikTok este încă locul unde produce cel mai mult și unde și-a petrecut cel mai mult timp construind relații cu brandurile și telespectatorii.

„Sunt îngrijorată de potențiala pierdere a comunității puternice pe care am construit-o”, a spus Salazar, citată de wsj.