Infofinanciar > Info > BCE: „Prăbușirea pieței imobiliare ar putea dura ani de zile”
Info

BCE: „Prăbușirea pieței imobiliare ar putea dura ani de zile”

BCE Sursa foto Economica.net
sursa foto arhiva companiei

Sectorul imobiliar comercial din zona euro, aflat în declin, ar putea să se confrunte cu dificultăți ani de zile, a declarat marți Banca Centrală Europeană (BCE), reprezentând o amenințare pentru băncile și investitorii care l-au finanțat.

Un raport al BCE care examinează amenințările la adresa stabilității financiare a subliniat îngrijorarea sporită cu privire la un boom imobiliar care se destramă acum în țări precum Germania și Suedia.

Prețurile proprietăților comerciale au fost afectate de slăbiciunea economică și de ratele ridicate ale dobânzilor în ultimul an, punând la încercare profitabilitatea și modelul de afaceri al sectorului, a precizat BCE.
Sectorul nu este suficient de mare pentru a crea un risc sistemic pentru creditori, dar ar putea crește șocurile în întregul sistem financiar și ar putea avea un impact major asupra firmelor financiare, de la fondurile de investiții la firmele de asigurări, cunoscute colectiv sub numele de bănci din umbră, scrie Reuters.

„În timp ce dimensiunea relativ limitată a portofoliilor imobiliare comerciale ale băncilor implică faptul că este puțin probabil ca acestea să ducă de una singură la o criză sistemică, ele ar putea juca un rol amplificator semnificativ în cazul unor tensiuni mai ample pe piață”, a declarat BCE într-un raport Financial Stability Review.