Infofinanciar > Lumea la zi > Barak (Fulgerul), noua mândrie a industriei de apărare israeliene
Lumea la zi

Barak (Fulgerul), noua mândrie a industriei de apărare israeliene

BARAK

Ministerul israelian al Apărării a prezentat noul tanc botezat Barak, socotit cel mai performant din lume. Este mândria industriei de apărare israeliene. Acesta va intra din noiembrie în dotarea Armatei.

Vârful industriei de apărare israeliene

Barak va înlocui treptat vechile tancuri Merkava. Autoritățile militare israeliene au prezentat noul tanc ca fiind cel mai avansat nume din categoria lui. Cu posibilitatea de manevrare și starea tehnologică superioară. Spre exemplu, cabina tancului unde se află comandantul acestuia, conține ecrane diferite care permit culegerea de date. Apoi, procesarea lor cu viteze excepționale. Este vorba de camere digitale, iar casca pe care o poartă același comandant îi de posibilitatea să capteze aceste date.

Este o dispunere la 360°, astfel încât să poată cunoaște în orice moment toate detaliile câmpului de luptă. Stratul protector al tancului este impregnat de senzori și camere de luat vedere pe zi și pe noapte. Acestea permit localizarea eventualelor poziții de lansare a rachetelor antitanc și distrugerea lor înainte ca ele să intre în acțiune.

Și în câmp deschis, și în orașe

De asemenea, tancul operează la fel de bine în câmp deschis ca și în spațiile construite. El este adaptat și pentru luptele în interiorul orașelor. Ca o curiozitate, aparatura electronică și digitală din interiorul tancului permite adaptarea ei oricărui luptător care îl deservește. Acestuia i se pun la dispoziție toate datele în funcție de gradul pe care îl deține.

Cu alte cuvinte, printr-o simplă chestionare a numelui și gradului, inteligența artificială stabilește automat ce date vor fi livrate. Date pentru manevrarea tancului în condițiile cele mai optime, desigur.

Mare soluție militară

Noul tanc Barak, fulgerul, reprezintă pentru trupele de uscat ceea ce avionul F35 reprezintă pentru aviația militară.

Șeful Statului Major General al Armatei a apreciat că intrarea lui în dotarea armatei va însemna un salt înainte de 20 de ani. În condițiile în care costul său nu este sensibil mai mare decât cel al seriei precedente de tancuri Merkava.