Infofinanciar > Info > Banii ajung înainte de Crăciun. Care sunt beneficiarii acestui ajutor de la stat 
Info

Banii ajung înainte de Crăciun. Care sunt beneficiarii acestui ajutor de la stat 

Dar din suflet pentru seniori
Sursa foto Arhiva companiei

Înainte de Crăciun vor ajunge la peste 2,5 milioane de români bani de la stat. Este vorba de cei 250 de lei pentru alimente și pentru o masă caldă. Această sumă reprezintă ultima tranșă din ajutorul de 1.500 de lei acordat în acest an.

Acești bani fac parte din programul „Sprijin pentru România”. Pentru că cei 250 de lie vor ajunge înainte de Crăciun, românii vor putea face față costurilor mari la alimente.

Bani pentru români înainte de Crăciun

Suma a ajuns la românii în șase tranșe primite o dată la 2 luni.

Banii vor ajunge pe cardurile pentru alimente. Acesta este un ajutor din partea statului pentru ca românii defavorizați sa facă față prețurile mari.

Acești bani sunt primiți de către persoane vulnerabile, precum pensionari, persoanele cu dizabilități și persoanele ce au venituri mai mcii de 1.700 de lei. În categoria beneficiarilor se află și familiile ce au stabilit acest drept la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001. Aceasta se referă la venitul minim garantat. De asemenea, de acești bani se bucură ș persoanele fără adăpost.

Acest ajutor a fost acordat și anu trecut. Acesta, atunci, valora doar 1.000 de lei pentru întregul an. Ca și acum , banii erau distribuiți în tranșe de 250 de lei. Anul trecut, la români au ajuns patru tranșe.

Ultima tranșă din acest ajutor a intrat în luna octombrie pe data de 15.

Banii se acordă și în 2024

Acești bani vor fi acordați și la anul, persoanele defavorizate, conform oficialilor români.

„În acest moment există o diferenţă de 90.000 de noi beneficiari eligibili şi imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane, ele vor fi alimentate cu banii necesari. Mai mult, din negocierile avute înainte de domnul ministru Boloş, în acest moment de domnul ministru Câciu, aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor. Vor fi prinse şi din 2024 încolo”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.

Cei 250 de lei sunt valabili doar 12 luni și sunt destinați exclusiv pentru alimente. Amenzile sunt extrem de mari dacă cineva încearcă să cumpere țigări sau alcool cu acestea.

„Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă. Astfel, pentru orice sesizare care se dovedește a fi veridică, organele abilitate de lege aplică sancțiunile prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea voucherelor”, au declarat oficialii din cadrul ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Conform news18.ro, cei mai mulți beneficiari ai cardurilor pentru alimente se aflau în București. Numărul acestora depășește 120.000. Capitala, în topul numărul beneficiarilor, este urmată de Suceava, Iași, Dolj și Bacău.