Infofinanciar > Info > Se dau bani de la stat. Care sunt românii ce primesc 9.000 de lei
Info

Se dau bani de la stat. Care sunt românii ce primesc 9.000 de lei

bani familii (sursă foto: click)
Sursa foto Arhiva companiei

Se pot primi bani de la stat. Unii români vor putea primi 9.000 de lei. Acești bani sunt acordați prin intermediul programului „Prima conectare”. Banii pentru acest program provin de la fondurile obținute de la Uniunea Europeană prin intermediul PNRR.

Acest program, „Prima conectare”, vine în sprijinirea familiilor cu o situație precară financiară pentru a accesa serviciile de apă și de canalizare. Este vorba de branșarea la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare.

Beneficiarii programului „Prima conectare”

Totuși, pentru a primi acești bani, românii trebuie să îndeplinească anumite condiții. Persoanele ce vor să se înscrie în acest program trebuie să aibă un venit pe membru de familie mai mic de 1.700 de lei.

”Da, eligibili aici sunt cei cu venituri reduse. Trebuie să aibă sub 1700 de lei net/membru de familie și beneficiază de o finanțare acordată de AFM de 1900 de euro pentru fiecare gospodărie pentru branșamentul de apă și canal”, a spus Laurențiu Necolaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Conform ghidului programului, condițiile ce trebuie respectate pentru a primi acest ajutor de la stat sunt:

„- sunt persoane singure cu venituri reduse/ fac parte dintr-o familie cu venituri reduse, adică media veniturilor bănești nete lunare e sub salariul minim brut pe țară pe membru de familie (3.000 de lei)

– au domiciliul într-o gospodărie neracordată/ nebranșată la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare și care se află pe raza teritorială a unității administrativ teritoriale care a delegat operatorului solicitant de finanțare gestiunea serviciului public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare, în baza unui contract de delegare a gestiunii

– își exprimă acordul cu privire la participarea în cadrul programului Prima Conectare, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților și realizarea lucrărilor necesare pentru racordarea/ branșarea gospodăriei în care locuiește la sistemul centralizat de canalizare/ alimentare cu apă”.

Acestea trebuie să contacteze operatorii locali de apă și canalizare. Atunci, trebuie să ceară branșarea sau racordarea la aceste servicii.

Suma eligibilă maximă pentru fiecare beneficiar este de 1.900 de euro. Valoarea la care se calculează suma decontată se face la cursul valutar de 4,9195 de lei pentru euro. Astfel, beneficiarii primesc suma de 9.350 de lei. Bugetul total alocat programului este de 850 de milioane de lei.

Care sunt actele necesare pentru program

În ceea ce privește acordul oferit de persoanele fizice, acesta trebuia să conțină anumite documente. În cazul acestora se numără datele de identificare ale utilizatorului, date privind localizarea gospodăriei. Acestea din urmă trebuie să aibă număr cadastral. Dacă acesta nu există trebuie să existe denumirea străzii și numărul casei.

De asemenea, trebuie să mai existe și un acord cu privire la participarea în cadrul programului Prima Conectare, prin operatorului de apă sau canalizare, respectiv acordul cu privire la îndeplinirea tuturor formalităților necesare de către operatorul de utilități pentru obținerea avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor în vederea racordării/ branșării gospodăriei. Conform ghidului, trebuie să existe și acordul cu privire la realizarea de către operator a lucrărilor necesare racordării/ branșării care presupun intervenții pe terenul unde se va realiza investiția.

Conform news18.ro, în acord trebuie să existe inclusiv acordul cu privire la elaborarea în numele lor și transmiterea cererii de finanțare. Nu trebuie să lipsească nici consimțământul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Trebuie să existe și angajamentul de a permite operatorului accesul neîngrădit pe terenul pe care se va realiza investiția. De asemenea, este vorba și de angajamentul privind accesul autorităților, cu rol de verificare și control.