Infofinanciar > Lumea la zi > Bani în schimbul cetățenilor! Administrația Biden, acuzată că alimentează terorismul
Lumea la zi

Bani în schimbul cetățenilor! Administrația Biden, acuzată că alimentează terorismul

Bani Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Administrația președintelui Statelor Unite, Joe Biden, a deschis calea pentru eliberarea a cinci cetățeni americani reținuți în Iran. Modalitatea prin care s-a realizat acest lucru a fost prin emiterea unei derogări generale pentru ca băncile internaționale să transfere 6 miliarde de dolari în bani iranieni înghețați din Coreea de Sud în Qatar. Oficialii au asigurat că nu va exista nici un fel de sancțiune.

În plus, ca parte a acordului, administrația Biden a fost de acord să elibereze cinci cetățeni iranieni deținuți în SUA. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a semnat derogările de la sancțiuni la sfârșitul săptămânii trecute. La o lună după ce oficialii americani și iranieni au declarat că există un acord de principiu. Congresul nu a fost informat despre decizia de derogare decât luni, potrivit notificării.

Biden și Iranul

Contururile acordului fuseseră anunțate anterior, iar derogarea era așteptată. Dar notificarea a marcat prima dată când administrația a spus că eliberează cinci prizonieri iranieni ca parte a acordului. Prizonierii nu au fost numiți. Renunțarea a atras critici din partea republicanilor și a altora care spun că acordul va stimula economia iraniană într-un moment în care această țară reprezintă o amenințare tot mai mare pentru trupele americane și aliații din Orientul Mijlociu.

Pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, senatorul Chuck Grassley din Iowa a declarat: „Este ridicol ca SUA să fie șantajată să plătească 6 miliarde de dolari pentru ostatici. Acest lucru va ajuta la finanțarea indirectă a politicii externe numărul 1 a Iranului: terorismul”.

Senatorul Tom Cotton din Arkansas, între timp, l-a acuzat pe Biden că „plătește o răscumpărare celui mai rău stat sponsor al terorismului din lume”.Derogarea înseamnă că băncile europene, din Orientul Mijlociu și din Asia nu vor încălca sancțiunile americane atunci când vor converti banii înghețați în Coreea de Sud și îi vor transfera la banca centrală din Qatar. Aici vor fi păstrați pentru ca Iranul să îi folosească pentru achiziționarea de bunuri umanitare.

Bani pentru Iran

Transferul sumei de 6 miliarde de dolari a fost elementul critic al acordului de eliberare a prizonierilor. În urma transferului patru dintre cei cinci deținuți americani au fost transferați din închisorile iraniene în arest la domiciliu. Cel de-al cincilea deținut se afla deja în arest la domiciliu. Din cauza numeroaselor sancțiuni impuse de SUA asupra băncilor străine care se angajează în tranzacții care vizează beneficii pentru Iran, mai multe țări europene au ezitat să participe la acest transfer. Renunțarea lui Blinken are ca scop să le atenueze îngrijorările legate de orice risc de sancțiuni americane.

Persoane familiarizate cu negocierile au declarat că se așteaptă ca deținuții să fie eliberați încă de săptămâna viitoare. Printre deținuții americani se numără Siamak Namazi, reținut în 2015 și condamnat ulterior la 10 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj. Emad Sharghi, un capitalist de risc condamnat la 10 ani. Morad Tahbaz, un ecologist britanic-american de origine iraniană care a fost arestat în 2018 și a primit, de asemenea, o pedeapsă de 10 ani. Al patrulea și al cincilea prizonier nu au fost identificați.

„Pentru a facilita eliberarea lor, Statele Unite s-au angajat să elibereze cinci cetățeni iranieni deținuți în prezent în Statele Unite. De asemenea au permis transferul a aproximativ 6 miliarde de dolari în fonduri iraniene restricționate deținute în (Coreea de Sud) în conturi restricționate în Qatar. Fondurile vor fi disponibile doar pentru comerțul umanitar”, a scris Blinken, conform aljazeera.com