Infofinanciar > Info > Mai mulți bani la pensie în funcție de anul nașterii. Care sunt cei mai avantajați români
Info

Mai mulți bani la pensie în funcție de anul nașterii. Care sunt cei mai avantajați români

Veste bună pentru români!
sursă foto: cancan.ro

În luna septembrie a anului 2024, pensionarii vor avea parte de o creștere a venitului. Aceștia se vor bucura de bani în plus la pensie, în urma recalculării. Noua formulă de calcul aduce în prim plan anumite criterii. Care iau în considerare stagiul de cotizare, grupele de muncă, dar și anul nașterii.

Potrivit simulărilor de calcul realizate, anumiți români vor avea parte de majorări mai mari la pensie. De asemenea, se pare că un punct definitoriu al recalculării va fi anul nașterii. Pensionarii născuți într-un anumit an vor avea parte de venituri mai mari din septembrie.

Mai mulți bani la pensie în funcție de anul nașterii

Recalcularea pensiilor din septembrie va duce la o nouă creștere a veniturilor persoanelor în vârstă, după indexarea pensiei cu 13,8% din ianuarie. Procentul de creștere variază de la o persoană la alta. Deoarece pensia fiecărui pensionar va fi recalculată în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, sunt disponibile câteva grafice sugestive.

Autoritățile au garantat că, începând cu 1 septembrie, pensiile plătite pensionarilor vor crește și nu vor scădea. La acel moment, va intra în vigoare și o formulă revizuită de recalculare a veniturilor, conform legii pensiilor.

Noua formulă de calcul

Noua formulă nu îi va favoriza pe pensionarii care au lucrat mai puțin de 25 de ani. Dar va crește pensiile celor care au lucrat mult timp, în mod ideal peste 35 de ani. Fiind astfel pus accentul pe contributivitate.

Potrivit noii legi, pensiile vor crește cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, iar acestea vor fi ajustate în septembrie. În consecință, 2.032 de lei va fi punctul de pensie. În același timp, vârsta de pensionare va fi majorată treptat până la 65 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În plus, 15 ani va fi stagiul minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Cele mai mari majorări

Odată cu creșterea, românii vor primi sume diferite la pensie. De asemenea, proporția variază în funcție de anul de pensionare sau de naștere. În plus, diferențele de gen vor reprezenta o problemă în ceea ce privește sumele primite. După luarea în calcul a vârstei de pensionare și a duratei de asigurare completă, bărbații vor primi mai mulți bani decât femeile.

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, a precizat că anul pensionării și anul nașterii sunt factori importanți. Românii născuți între ianuarie 1939 și decembrie 1944 au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale, cuprinse între 20 și 27%. În cazul lor, vârstă de pensionare a fost de aproximativ 62-63 de ani. Iar stagiul de cotizare depășește pragul de 30 de ani.

Creșterile pot ajunge la 30% pentru românii născuți în perioada aprilie 1945-septembrie 1946. De asemenea, o majorare de 30% va fi aplicată și pentru pensionarii născuți în perioada mai-septembrie 1948. În cazul acestora, vârsta de pensionare este de aproximativ 63 de ani, iar stagiul de cotizare este la fel de lung, 31-21 de ani. Pensiile românilor născuți între octombrie 1948 și martie 1950 vor fi, de asemenea, majorate semnificativ. În plus, aceștia vor avea un stagiu de cotizare de 34-35 de ani și o vârstă de pensionare de 64-65 de ani, conform Antena 3 .