Infofinanciar > Info > Bani în plus pentru părinți. Tichetele ajung la suma de 640 de lei
Info

Bani în plus pentru părinți. Tichetele ajung la suma de 640 de lei

Bani în plus pentru părinți. Tichetele de creșă ajung la suma de 640 de lei
Sursa foto: pexel.com

Începând din luna aprilie, anumiți părinți vor beneficia de o majorare a sumei pe care o primesc pentru îngrijirea copiilor lor. Conform unui Ordin publicat în Monitorul Oficial, valoarea tichetelor de creșă va crește cu 20 de lei.

Acest lucru este stipulat în Ordinul ministrului Finanțelor nr. 497 din 19 martie 2024 și al ministrului Muncii nr. 660 din 26 februarie 2024.

Bani în plus pentru părinți

Așadar, valoarea totală a tichetelor de creșă ajunge la suma de 640 de lei.

Art. 1. — „Pentru semestrul I al anului 2024, începând cu luna aprilie 2024, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de 640 lei.

Art. 2. — Valoarea nominală stabilită la art. 1 se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, se arată în ordin.

Tichetele de creșă sunt oferite lunar angajaților care nu sunt în concediu. Și cei care nu primesc indemnizația pentru îngrijirea copilului de până la doi ani. Sau până la trei ani în cazul copilului cu handicap.

Angajații din sectoarele privat și de stat pot solicita tichete de creșă, însă acestea pot fi utilizate exclusiv pentru plata taxelor la creșa la care este înscris copilul lor. Asistenții maternali profesioniști sau persoanele care găzduiesc copiii în regim de plasament de urgență conform Legii nr. 272/2004 despre protecția și promovarea drepturilor copilului nu sunt eligibili pentru tichetele de creșă.

Care sunt documentele necesare pentru primirea tichetelor

Tichetele de creșă sunt alocate lunar salariaților pentru fiecare dintre copiii lor biologici, inclusiv pentru copiii adoptați sau pentru cei pentru care au obținut tutela legală. Alocarea acestor tichete se face pe baza documentelor relevante.

Documentele necesare sunt următoarle:

a) cerere pentru acordarea tichetului de creșă;

b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul;

c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat;

d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare;

e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

f) alte documente solicitate de angajator, după caz, potrivit regulamentului intern, conform antena3.ro.