Infofinanciar > Info > Bani în plus pentru IMM-uri! Data la care pot fi depuse cererile
Info

Bani în plus pentru IMM-uri! Data la care pot fi depuse cererile

bani pensii (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: arhiva companiei

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunțat că va fi prelungită data la care se pot depune cererile. Banii vor fi acordați firmelor prin programul IMM INVEST PLUS.

Perioada de depunere a cererilor pentru Programul IMM INVEST PLUS a fost prelungită până la data de 22 decembrie 2023. Ora 23.59. Acest anunț a fost făcut de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Plafon suplimentar

Plafonul suplimentar de 4,1 miliarde de lei alocat pentru garantarea celor mai avantajoase credite de investiții și capital de lucru destinate IMM-urilor va putea fi accesat până la data de 22 decembrie 2023.

Această decizie a fost luată de către Guvern. Din cauza epuizării plafonului inițial de 7 miliarde lei. Acest plafon a fost alocat Programului IMM INVEST PLUS. Prin IMM INVEST PLUS se va continua programul pe componente IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod și Garant Construct.

Decizia a fost luată pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri și a sistemului bancar. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 7391 de garanții în valoare de peste 6,2 miliarde lei.

Finanțările ajung la aproximativ 7 miliarde lei. Aceste finanțări au fost preluate integral din plafonul de garantare stabilit inițial de Guvern. Plafonul are ca scop implementarea Programului IMM INVEST PLUS și a componentelor care fac parte din acest program. În anul 2023.

Cum va ajuta noul plafon

Noul plafon va asigura accesul la măsurile din schema de ajutor de stat. Pentru încă 4.500 de firme. Acest lucru va extinde posibilitatea acordării de ajutoare de stat. Pentru aproximativ 31.000 de companii până la finalul anului 2023, potrivit Antena 3 CNN

Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS este în valoare de 695,75 milioane de euro. Această schemă reprezintă cel mai mare sprijin financiar aprobat la nivel european. Scopul principal este de a susține cât mai multe IMM-uri (firme – n.r.) pentru continuarea și dezvoltarea activității.

Acest lucru poate duce la păstrarea locurilor de muncă existente. De asemenea, prin această schemă se pot crea noi locuri de muncă, se pot face investiţii, se poate efectua plata impozitelor, a contribuţiilor şi a altor taxe datorate statului.

Aceste ajutoare de stat se acordă sub formă de garanţii pentru împrumuturi. Și sub formă de dobânzi subvenţionate pentru o perioadă de 12 luni şi comisioane pe toată perioada de derulare a creditelor.

Cele 6 componente prin care se acordă ajutoarele de stat: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest. Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţie un plafon de garantare pentru anul 2023 în valoare de 24,3 miliarde lei. Pentru acordarea garanțiilor, mai transmite Financial Intelligence.