Infofinanciar > Info > Probleme cu băncile în România! Cum sunt românii în datorii până peste cap
Info

Probleme cu băncile în România! Cum sunt românii în datorii până peste cap

rate-la-banci-rate banca (sursa foto: substantial.ro)
sursa foto: substantial.ro

Potrivit unui sondaj CURS realizat la cererea CSALB, în România unul din cinci români au probleme cu băncile. Mai exact, 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile.

Ratele la credite sunt indicate ca principala sursă a problemelor financiare de aproximativ jumătate dintre respondenți. Refinanțarea, trecerea la IRCC și la dobânda fixă sunt principalele moduri prin care românii și-au diminuat ratele la credite. 21% dintre consumatorii români de produse și servicii financiare spun că au avut în 2022 și 2023 probleme în relație cu băncile și IFN-urile.

Creșterea costului vieții (în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor) i-a afectat pe majoritatea consumatorilor români. Mai mult de jumătate dintre ei au găsit că rezolvare reducerea cheltuielilor. Ratele la credit sunt pe locul trei. După scumpirea utilităților și a alimentelor, în ceea ce privește sursa problemelor financiare cu care se confruntă românii. Aproape o treime dintre cei chestionați indică economisirea drept soluție la rezolvarea problemelor financiare.

În perioada 12-25 iulie 2023, Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a realizat o cercetare cantitativă, la cererea CSALB, pe un eșantion de 1.067 de respondenți care sunt decidenți sau co-decidenți în ceea ce privește relația cu banca în gospodăria lor. Metodologia utilizată se bazează pe un univers de eșantionare format din gospodării în care cel puțin un membru al familiei a avut o relație cu o bancă în ultimele 24 de luni. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat prin interviu față-în-față, la domiciliul respondenților. Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Datele colectate nu au fost ponderate, scrie Adevărul.

Băncile și românii

În ceea ce privește modul în care respondenții (care au avut probleme în relația cu banca sau IFN-ul în perioada 2022-2023) și-au rezolvat aceste probleme. 33% au reușit să refinanțeze, să restructureze sau să reeșaloneze creditul. 17% au trecut de la ROBOR la IRCC. În timp ce 16% au trecut de la dobândă variabilă la dobândă fixă. O pondere importantă (13%) o reprezintă cei care au încercat/reușit să negocieze cu banca/IFN-ul în cadrul CSALB. Asta atunci când au întâmpinat o problemă în relație cu instituția de credit.

„Din fericire, trei sferturi dintre consumatori nu au avut nicio problemă cu băncile sau IFN-urile în ultimii doi ani. Deși ratele la credit sunt pe locul trei, după scumpirea utilităților și a alimentelor. În ceea ce privește sursa problemelor financiare cu care se confruntă românii. Acest lucru arată că, în fața dificultăților generate de creșterea costului vieții, consumatorii s-au grăbit să caute soluții, nu țapi ispășitori. Fie că și-au refinanțat creditele, au modificat anumiți parametri contractuali, trecând de la dobânda variabilă la cea fixă ori de la indicele ROBOR la IRCC, consumatorii de produse și servicii financiare s-au implicat activ în reducerea ratelor la credite”, transmite Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naționale a României în cadrul CSALB.