Infofinanciar > Info > Robin Hood de România! Două femei au furat peste 1 milion de euro de la bancă, pentru a dona banii persoanelor sărace
Info

Robin Hood de România! Două femei au furat peste 1 milion de euro de la bancă, pentru a dona banii persoanelor sărace

Bani, Sursă foto: Antena 3 CNN
Sursă foto: Antena 3 CNN

Două surori, foste angajate ale unei sucursale bancare din județul Alba, au reușit să fure din conturile companiei peste 1 milion de euro. Însă, făptașele nu s-au bucurat de bani și au decis să doneze suma persoanelor sărace, celor bolnave și bisericilor.

Ancheta arată că cele două femei au reușit să strângă această sumă din conturile clienților băncilor în perioada 2006 – 2016.

Pentru această infracțiune, cele două persoane au fost trimise în judecată în anul 2016, iar una dintre ele a fost condamnată chiar la cinci ani și șase luni de închisoare pentru delapidare în anul 2018.

Femeia condamnată are în prezent 60 de ani, iar în 2021 a fost eliberată condiționat din închisoare. Însă, aceasta este acum judecată din nou într-un alt dosar de delapidare la o altă instituție bancară.

De partea cealaltă, cea de-a doua femeie implicată în acest caz a decedat în timpul anchetei, scrie Antena 3 CNN, citat de România TV.

Cum s-a întâmplat totul

Întregul scandal ar fi izbucnit în 2016, când mai mulți clienți ai băncii au constatat și raportat faptul că nu mai dispun de niciun ban în conturile sale bancare. Însă, cele două femei au declarat că, prin acțiunile lor, nu au vrut să prejudicieze oamenii și nici să se îmbogățească. Acestea au susținut că au donat banii persoanelor nevoiașe și bisericilor (cea mai mare parte la parohii ortodoxe din Zlatna), pentru a se răzbuna pe conducerea filialei bancare, pentru modul în care o trata în timp ce era angajată și pentru salariul prea mic primit.

„În perioada 24.01.2006 – 10.08.2016, în calitate de funcţionar public în cadrul unei agenţii bancare din Jud. Alba, inculpata a falsificat semnătura de la rubricile destinate titularului de cont de pe un număr de 368 documente de retragere / lichidare / transfer / virament intrabancar pentru a ascunde retragerile, în mod neautorizat, de sume de bani din conturile de depozit ale 60 de clienţi ai băncii”, a informat la acea vreme Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, scrie Impact.

Banca a vrut banii înapoi

În urma acestor acțiuni, reprezentanții agenției bancare au anunțat la acea vreme că vor să recupereze prejudiciul din acest caz, care a fost în valoare de 4,3 milioane de lei (n.r. – aproximativ 900.000 de euro), plus alte 235.000 de euro.

Însă, cum de-a lungul anchetei, cele două femei au susținut că nu au de unde să returneze acești bani băncii, instanța a decis ca banca să acopere pierderile suferite de cei 168 de clienți.

Din totalul acestora, circa 129 de persoane nu au putut fi despăgubite, iniţial, pentru că nu aveau documente care să ateste faptul că ar fi avut în cont sumele de bani pe care le cereau. Ulterior, majoritatea clienților în cauză au dat în judecată banca şi au reușit să obțină în justiţie despăgubirile cerute.