Infofinanciar > Lumea la zi > Banca Japoniei intenționează să reducă achizițiile de obligațiuni, iar yenul se depreciază
Lumea la zi

Banca Japoniei intenționează să reducă achizițiile de obligațiuni, iar yenul se depreciază

japonia bani (sursă foto: dreamstime)
Sursă foto: arhivă

Guvernatorul BOJ spune reducerea achizițiilor de obligațiuni ar urma fie una considerabilă.

Banca Japoniei a anunțat că va reduce achizițiile de obligațiuni guvernamental. Într-un semnal de înăsprire monetară, lăsând neschimbată rata dobânzii de politică monetară.

Moneda japoneză a scăbit

Înăsprirea monetară, în general, ar trebui să susțină yenul. Dar moneda japoneză a slăbit în schimb vineri. Deoarece banca centrală nu a oferit detalii cu privire la planurile sale privind obligațiunile. Yenul se tranzacționa la aproximativ 158 pentru un dolar după această mișcare, față de aproximativ 157 înainte.

Banca centrală japoneză și-a menținut ținta pentru rata dobânzii overnight call la un interval cuprins între 0% și 0,1%. Nivel la care s-a situat de când banca a pus capăt ultimei politici de dobânzi negative din lume, în martie.

Naomi Fink, strategul Nikko Asset Management, a declarat decizia a adus o ușoară dezamăgire participanților de pe piață„. Deoarece nu a fost anunțată o nouă țintă de achiziție de obligațiuni, iar declarația scrisă a băncii nu a oferit indicații detaliate cu privire la posibilele creșteri ulterioare ale ratelor.

În cadrul unei conferințe de presă, guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, a declarat că reducerea achizițiilor de obligațiuni guvernamentale japoneze va fi probabil o sumă considerabilă.

Japonia se află într-un ciclu de înăsprire, spre deosebire de Banca Centrală Europeană. Care a redus dobânzile luna aceasta pentru prima dată din 2019, și de Rezerva Federală. Oficialii se așteaptă la cel puțin o reducere a dobânzii în acest an.

Obligațiuni în valoare de 6.000 miliarde de yeni

Banca Japoniei a declarat în martie că va continua să cumpere în fiecare lună obligațiuni guvernamentale japoneze în valoare de aproximativ 6.000 de miliarde de yeni. Echivalentul a 38 de miliarde de dolari, pentru a menține condițiile monetare ușoare. Vineri, aceasta a declarat că această sumă va fi redusă, detaliile urmând să fie stabilite la următoarea sa ședință de la sfârșitul lunii iulie.

În ultima vreme, în jur de 6.000 de miliarde de yeni în medie de JGBuri au ajuns la scadență lunar în bilanțul băncii centrale. În cadrul noii politici, este probabil ca deținerile de JGB ale băncii să înceapă să se micșoreze, deoarece nu ar cumpăra suficient pentru a le înlocui pe cele care ajung la scadență. Banca deținea mai mult de jumătate din JGB-urile în circulație la sfârșitul lunii decembrie.

Moneda japoneză a rămas aproape de cel mai scăzut nivel din ultimele peste trei decenii, în ciuda recentei intervenții de cumpărare de yeni a guvernului, deoarece investitorii rămân la părerea că diferența dintre SUA și Japonia în ceea ce privește ratele dobânzilor va rămâne probabil mare, potrivit wsj.