Infofinanciar > Lumea la zi > Banca Angliei majorează costurile de împrumut la maximul ultimilor 15 ani. Ratele dobânzilor rămân ridicate
Lumea la zi

Banca Angliei majorează costurile de împrumut la maximul ultimilor 15 ani. Ratele dobânzilor rămân ridicate

Banca Angliei Sursa foto blacknews.ro
Sursa foto blacknews.ro

Banca Angliei a majorat joi, 03 august, rata dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual, până la un maxim al ultimilor 15 ani, de 5,25%, și a lansat un nou avertisment că este posibil ca și costurile de împrumut să rămână ridicate pentru o perioadă de timp.

Spre deosebire de Rezerva Federală a SUA sau de Banca Centrală Europeană care, de asemenea, au majorat amândouă ratele cu un sfert de punct săptămâna trecută Comitetul de politică monetară al BoE nu a dat prea multe indicii că majorările de rate sunt pe cale să se încheie, deoarece luptă împotriva inflației ridicate.

Inflația britanică a ajuns la maximul ultimilor 41 de ani

„Comitetul de politică monetară se va asigura că rata dobânzii bancare este suficient de restrictivă pentru o perioadă suficient de lungă pentru a readuce inflația la ținta de 2%. Este posibil ca unele dintre riscurile unor presiuni inflaționiste mai persistente să fi început să se cristalizeze”, a declarat BoE în noile orientări privind perspectivele ratelor.

Inflația britanică a atins anul trecut un maxim al ultimilor 41 de ani de 11,1% și a scăzut mai lent decât în alte părți, coborând la 7,9% în iunie, cel mai ridicat nivel din toate economiile majore.

Economiștii chestionați de Reuters au prognozat săptămâna trecută că ratele BoE vor atinge un nivel maxim de 5,75% în cursul acestui an. Prognozele proprii ale BoE s-au bazat pe ipotezele recente ale pieței – care acum s-au atenuat într-o oarecare măsură – potrivit cărora ratele vor atinge un vârf de peste 6% și o medie de aproape 5,5% în următorii trei ani.

Inflația îi afectează pe cei săraci

„Inflația îi lovește cel mai tare pe cei mai puțin avuți și trebuie să ne asigurăm neapărat că aceasta scade până la ținta de 2%”, a declarat guvernatorul Andrew Bailey.

Factorii de decizie politică au votat cu 6-3 pentru majorare, dar au fost împărțiți în trei părți în privința deciziei, pentru prima dată în acest an. Doi membri ai MPC – Catherine Mann și Jonathan Haskel – au votat pentru o creștere de jumătate de punct în această lună, în timp ce Swati Dhingra a votat pentru nicio schimbare, așa cum a făcut-o tot anul acesta, avertizând asupra unei înăspriri excesive.

Piețele considerau că exista o șansă de aproximativ una din trei de a avea o creștere mai mare, până la 5,5%, ceea ce ar fi repetat creșterea exagerată din iunie. BoE a prognozat că inflația va scădea la 4,9% până la sfârșitul acestui an, un declin mai rapid decât cel preconizat în luna mai.

Acest lucru îl va ușura pe prim-ministrul Rishi Sunak, care s-a angajat în ianuarie să reducă la jumătate inflația în acest an, un obiectiv care părea o provocare. Cu toate acestea, BoE prevede că inflația va scădea ceva mai lent de la sfârșitul anului viitor. Inflația nu revine la ținta de 2% până în al doilea trimestru al anului 2025, cu trei luni mai târziu decât a prognozat în luna mai.

Analiștii au estimat o creștere a salariilor de 6%

BoE a declarat că a încorporat mai multe dintre riscurile de creștere a inflației pe care MPC le-a văzut în luna mai în prognoza sa centrală sau „modală”, în ciuda unei scăderi mai mari decât se aștepta a inflației în iunie.

Inflația prețurilor serviciilor, despre care BoE a spus că oferă un semnal cu privire la tendințele prețurilor pe termen mai lung a fost proiectată să rămână ridicată, iar creșterea salariilor la sfârșitul acestui an ar urma să fie de 6%, în creștere față de prognoza din luna mai, de 5%.

Creșterile salariale au fost un motor mai important al inflației ridicate decât marjele de profit ale companiilor, a declarat BoE. BoE, care a remarcat recenta „rezistență surprinzătoare” a economiei, și-a modificat puțin previziunile de creștere față de cele de acum trei luni, economia urmând să se extindă cu doar 0,5% în 2023 și 2024 și cu doar 0,25% în 2025.

Rata șomajului este prognozată să crească la 4,8% până la sfârșitul anului 2025, în creștere de la o prognoză de 4,4% în luna mai și de la 4,0% în cele mai recente date. Costurile creditelor ipotecare au atins cel mai ridicat nivel din 2008 încoace, influențând construcția de locuințe. BoE a prognozat că investițiile în locuințe vor scădea cu 5,75% în acest an și cu 6,25% în 2024.