Infofinanciar > Info > Daniel Baciu dă detalii despre a doua recalculare. Când va intra în vigoare măsura
Info

Daniel Baciu dă detalii despre a doua recalculare. Când va intra în vigoare măsura

Daniel baciu
Sursa foto: Arhiva companieiv

Legea pensiilor, anunțată de oficialități ca o măsură de reinstaurare a echității între pensionari, are nevoie de adăugiri. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a dat detalii despre cum se va face a doua recalculare a pensiilor.

În anul cu cele mai multe tururi de alegeri, Guvernul Ciolacu are în plan nu mai puțin de trei creșteri ale pensiilor. Prima a fost în ianuarie, când s-a aplicat indexarea cu rata inflației. A doua, va fi în septembrie, când se va pune în aplicare mult așteptata recalculare a pensiilor. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a dat detalii recent și despre a treia majorare, respectiv a doua recalculare a pensiilor. Aceasta va intra însă în vigoare abia anul viitor.

De această măsură nu vor beneficia toți pensionarii. De altfel, conform anunțurilor Ministerului Muncii nu toți cei aproape 5 milioane de pensionari vor beneficia, ci doar peste 3 milioane.

Va urma însă, de la 1 ianuarie 2025, o altă creștere. De data aceasta a tuturor pensiilor, pentru că se va aplica din nou indexarea cu rata inflatiei.

Când vine mica recalculare

Din februarie anul viitor, vor urma din nou măriri. De acestea vor beneficia pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu au fost luate în calcul la prima recalculare.

„De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut. Sunt sectoare care nu au asemenea sporuri. Și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie”, a explicat Daniel Baciu.

Peședintele CNPP a precizat că o bună parte din actele necesare pentru a doua recalculare sunt primite. Adeverințele există deja la dosarele de pensii ale multor seniori.

„O mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată. Colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare. Iar lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.“, a mai declarat Daniel Baciu.

Ce pensie revine pentru 37 de ani de muncă

Daniel Baciu a dat exemplul unui pensionar care a lucrat timp de 37 de ani în industria textilă. Conform legislației în vigoare, acesta are în prezent o pensie de aproximativ 2.600 lei pe lună. Valoarea corespunde celor nouă puncte de stabilitate. De la 1 septembrie, în urma recalculării, acesta va primi o pensie de 3.800 lei pe lună.

Dacă persoana în cauză poate demonstra cu adeverințe că a beneficiat de bonusuri sau prime, poate primi, începând cu luna februarie, mai mulți bani în plus.

Pentru aceasta actele trebuie depuse până la toamnă. Situația este dificilă pentru pensionarii care au lucrat la instituții sau firme care și-au încetat activitatea. Aceștia vor trebuie să apeleze la arhive sau furnizori de servicii de arhivare. Ceea ce înseamnă mai multă bătaie de cap și mai mulți bani cheltuiți, conform antena3.