Infofinanciar > Lumea la zi > Azi în istorie, 30 iunie. Cele mai importante evenimente desfășurate de-a lungul deceniilor
Lumea la zi

Azi în istorie, 30 iunie. Cele mai importante evenimente desfășurate de-a lungul deceniilor

istorie sursa arhiva personala
sursa foto arhiva

Azi în istorie, în urmă cu 84 de ani, Congresul a ordonat crearea Serviciului pentru pește și faună. În 1956, FWS a fost reorganizat ulterior în „US Fish and Wildlife Service”. Dar a fost creat pentru prima dată în 1940 și integrat în Departamentul de Interne. FWS are două responsabilități principale: gestionarea sistemului de refugii naționale pentru fauna sălbatică din SUA și sprijinirea recuperării speciilor pe cale de dispariție.

Cei 9 000 de membri ai FWS gestionează 568 de refugii naționale pentru fauna sălbatică. Dar și 38 de districte de gestionare a zonelor umede, care însumează aproximativ 856.000.000 de acri (3.464.109 km2). NWR-urile sunt locuri în care orice cetățean al Statelor Unite poate merge să vâneze, să pescuiască, să facă drumeții, să se cațere, să campeze. Practic fără a avea nevoie de permisiune. Un lucru necunoscut în restul lumii, unde terenurile sunt gestionate în principal pentru conservare.

Azi în istorie, 30 iunie

În primele ore ale dimineții, în 1985, în timpul recunoașterii subacvatice pentru Marina SUA, echipa lui Ballard a descoperit ceva important. Acesta a efectuat o cercetare generală a exteriorului Titanicului, constatând starea acestuia. În mod semnificativ, au confirmat că Titanicul se despărțise în două și că pupa era într-o stare mult mai rea decât prova.

Azi în istorie, în urmă cu 53 de ani, Curtea Supremă s-a pronunțat împotriva guvernului SUA. Pentru a reafirma drepturile editorilor de ziare în temeiul Primului Amendament. Decizia istorică din cauza New York Times Co. versus United States a făcut posibil ca The New York Times și The Washington Post să publice documentele Pentagonului. Care erau clasificate la acea vreme, fără riscul cenzurii sau pedepsei guvernului.

Libertatea presei

Președintele Richard Nixon invocase autoritatea executivă de a forța editorii să suspende publicarea informațiilor clasificate aflate în posesia sa. Întrebarea cu care s-a confruntat instanța a fost dacă libertatea presei, garantată de Constituția SUA, era subordonată. Unei necesități pretinse de ramura executivă a guvernului de a menține secretul informațiilor. Cei nouă judecători au decis cu 6-3 că Primul Amendament protejează dreptul de a tipări materialele. Ce încerca Nixon să ascundă?

„Documentele Pentagonului” sunt o istorie a Departamentului american al Apărării privind implicarea politică și militară a Statelor Unite în Vietnam între 1945 și 1967. Documentele au fost publicate de Daniel Ellsberg, care lucrase la acest studiu, care a demonstrat, printre altele, că administrația Johnson „a mințit sistematic, nu numai publicul, ci și Congresul”. (1971)

Și, în această zi din istorie, în 1864, Valea Yosemite a fost acordată statului California pentru „uz public, stațiune și recreere” printr-un decret semnat de președintele Abraham Lincoln.

Mai multe vești bune din această zi:

  • Albert Einstein a publicat, în timpul „anului său miraculos”, articolul în care a introdus relativitatea specială. Care a devenit teoria fizică general acceptată privind relația dintre spațiu și timp (1905)
  • Legea privind inspecția cărnii și Legea privind alimentele și medicamentele pure au fost adoptate de Congres (1906)
  • Primul Corvette a ieșit de pe linia de asamblare Chevrolet din Flint, Michigan. A devenit cunoscut pentru viteză și performanță, în special pentru elegantele Vettes „Stingray” din anii 1960 (1953)
  • 39 de ostatici americani au fost eliberați la Beirut dintr-un avion TWA deturnat, după ce au fost reținuți timp de 17 zile (1985)
  • Spania a legalizat căsătoriile între homosexuali (2005)
  • Misty Copeland a devenit prima dansatoare principală afro-americană din istoria de 75 de ani a American Ballet Theater (2015), conform Goodnewsnetwork .