Infofinanciar > Info > Alarmă în piață. Taxa pe cifra de afaceri aduce pierderi între 35% şi 83%
Info

Alarmă în piață. Taxa pe cifra de afaceri aduce pierderi între 35% şi 83%

realitatea.net
Foto: facebook.com

Taxa pe cifra de afaceri va cauza pierderi cuprinse între 35% şi 83% companiilor din sectorul distribuţiei de bunuri. Asta susţin reprezentanţii Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

ACDBR menţionează că aplicarea unei cote de impozit de 1% pe cifra de afaceri care depăşeşte 50 milioane euro ar împovăra situaţia financiară a companiilor de distribuţie.

Taxa pe cifra de afaceri, o problemă

„În baza semnalelor primite de la membrii din teritoriu şi a analizelor făcute cu privire la activitatea partenerilor noştri din comerţul tradiţional, majoritatea lor fiind mici retaileri, Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) atrage atenţia că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra sectorului economic de distribuţie de bunuri, şi implicit asupra economiei naţionale”, spune ACDBR.

Nu e bine

”Menţionăm că o astfel de impozitare nu poate fi susţinută de companiile de distribuţie din FMCG. Aici, marja de profit funcţie de produsele distribuite se situează în medie între 0,47% şi 3,4%. Aplicarea unei astfel de impozitări ar avea un impact negativ asupra activităţii desfăşurate de companiile care sunt membre ale ACDBR.  Dar şi asupra comerţului tradiţional, adică a micilor retaileri şi a celor din HoReCa din ţara noastră”, se precizează într-un comunicat al asociaţiei.

Potrivit organizaţiei, marja de profit a unei companii de distribuţie în domeniul produselor din tutun este între 0,47% şi 1,37%. Se știe că aceste produse generează, după produsele din petrol, cea mai mare valoare din accize la bugetul statului. În domeniul distribuţiei de băuturi şi alimente este între 1,5% şi 3,4%.

ACDBR menţionează că aplicarea unei cote de impozit de 1% pe cifra de afaceri ar împovăra situaţia financiară a companiilor. Practic, această activitate va deveni nerentabilă. Acest lucru va bloca aprovizionarea celor peste 60.000 de firme din piaţa tradiţională şi domeniul HoReCa.

Impact major

„Din analiza noastră privind companiile de distribuţie de ţigări, alimente şi băuturi, rezultă că impactul asupra profitului cauzat de aplicarea IMCA este între 35% pentru companiile FMCG şi 83% pentru companiile distribuitoare de ţigări, ceea ce înseamnă o dublare a impozitului actual. Mai mult, datorită sezonalităţii în primele cinci luni ale anului, majoritatea companiilor din distribuţie înregistrează pierderi. Ele sunt recuperate în următoarele luni ale anului. Prin aplicarea IMCA (impozitul minim pe cifra de afaceri) de 1%, companiile ar plăti un impozit trimestrial foarte mare fără să aibă profit. Ceea ce ar conduce la reducerea capitalizării şi a lichidităţilor necesare susţinerii afacerii în piaţă. Asta va genera împrumuturi bancare pentru susţinerea cash-flow-ului şi, automat, costuri mai mari. De aceea, am trimis adrese către Guvern prin care propunem ca firmele care activează în sectorul economic al distribuţiei de bunuri FMCG identificate prin codurile CAEN: 4631, 4632, 4633, 4634, 4635, 4636, 4637, 4638, 4639, 4617 fie exceptate de la plata IMCA.

Se vor închide

”Altfel, activitatea va fi perturbată serios, ducând la închiderea acestor afaceri. Și cu toate repercusiunile pe care le va avea asupra celor peste 60.000 de companii din piaţa de comerţ traditional. Piață dominată de cele mai multe insolvenţe şi închideri ale activităţii”, se menţionează în comunicat.

„Totodată, considerăm că majorarea accizelor la bere şi ţigări va conduce la o diminuare consistentă a consumului. Ceea ce va afecta volumul de vânzări, generând restructurarea activităţii fapt care are ca efect direct disponibilizări de personal. Astfel, va crește rata şomajului producând efecte negative în lanţ asupra economiei naţionale. Distribuţia de bunuri reprezintă o activitate principală cu funcţie esenţială în procesul economic. O verigă în asigurarea securităţii alimentare, atât de mult pusă la încercare de pandemia de COVID-19 şi invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Consumul se va micșora sensibil

”Aceste contexte au condus la criza energetică și cea economică ce au afectat şi continuă să afecteze distribuitorii români. Nu în ultimul rând, arătăm că distribuţia tradiţională reprezintă legătura fundamentală pentru comerţul tradiţional şi, prin urmare, pentru economia noastră „, susţin reprezentanţii organizaţiei.

ACDBR este membră a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Ea are în prezent în componenţa sa 38 de membri cu capital autohton. Acestea operează în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale ţării. Cifra de afaceri însumată este de circa 2 miliarde euro. Cota de piaţă este de circa 40% din totalul pieţei de distribuţie tradiţionale de bunuri. Circa 15.000 de angajaţi, flotă auto de circa 10.000 autovehicule.