Infofinanciar > Lumea la zi > Avertizări pentru Germania. Va avea de suferit de pe urma încetinirii economiei mondiale
Lumea la zi

Avertizări pentru Germania. Va avea de suferit de pe urma încetinirii economiei mondiale

Germania Sursa foto Getty Images
Sursa foto Getty Images

Se așteaptă ca Germania să resimtă cea mai grea lovitură din cauza încetinirii economiei mondiale. Aceasta este cauzată de creșterea ratelor dobânzilor și de slăbirea comerțului mondial. Acesta este un avertisment transmis de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

În cadrul previziunilor pesimiste privind economia mondială, OCDE a declarat că cea mai mare economie europeană va fi probabil singura țară din G20 care va înregistra o scădere în acest an. Acest lucru se întâmplă în contextul unei încetiniri mai ample la nivel internațional.

Cum se prezintă Germania 

Începutul anului 2023 a fost mai puternic decât se aștepta. Acesta a fost ajutat de scăderea prețurilor la energie și de relaxarea restricțiilor Covid din China. OCDE a declarat că activitatea în principalele țări a încetinit spre sfârșitul anului, înainte de un 2024 mai slab.

Impactul majorării ratelor dobânzilor a sporit presiunea asupra gospodăriilor și întreprinderilor. În același timp, economia Germaniei, cu o pondere mare în industria prelucrătoare, se confruntă cu volume mai mici ale comerțului mondial.

China reprezntă un partener comercial important al Germaniei. Creșterea aestuia a fost mai slabă decât se anticipa, potrivit OCDE. Activitatea economică din întreaga Europă a fost supusă la presiuni din cauza inflației încăpățânate și a ratelor dobânzilor mai mari.

S-au redus previziunile de creștere în perspectivele sale economice intermediare. Economia Germaniei este pe cale să se reducă cu 0,2% în acest an, față de o estimare de creștere zero făcută în iunie. De asemenea, a emis pentru Germania cea mai drastică retrogradare dintre țările UE cuprinse în raport pentru anul 2024. S-a prognozat o creștere de 0,9%, în scădere de la o estimare anterioară de 1,3%.

„Vedeți o creștere mai slabă în toată Europa, dar Germania este probabil cel mai mare exemplu. Vedeți impactul inflației asupra veniturilor reale. Acest lucru a suprimat cererea de consum. De asemenea, se observă impactul înăspririi politicii monetare. Germania, poate mai mult decât alte economii din UE, este afectată de încetinirea din China. Exportă foarte mult în China, dar și importă, așa că este vorba de o combinație de factori.”, a declarat economistul-șef al OCDE, Clare Lombardelli.

Nu vor fi recesiuni pentru marile economii

Ea a declarat că OCDE nu anticipează recesiuni în niciuna dintre marile economii. Totuși, a avertizat că activitatea va rămâne slabă. De asemenea, a făcut referire și la riscurile pentru previziuni dacă inflația va rămâne încăpățânat de ridicată sau dacă activitatea din China se va deteriora în continuare. Gospodăriile și întreprinderile au rămas sub presiunea ratelor ridicate ale dobânzilor. „Nu am ieșit încă din impas în ceea ce privește inflația. Este mult prea devreme pentru a declara victoria”, a spus ea.

În general, OCDE se așteaptă ca creșterea economiei mondiale să rămână sub așteptări în acest an și anul viitor, cu o creștere de 3% în 2023, înainte de o încetinire la 2,7% în 2024. În timp ce inflația se diminuează, OCDE a declarat că presiunile sunt persistente în multe economii. Acestea sunt susținute de presiunile asupra costurilor și de marjele de profit ridicate ale companiilor din anumite sectoare.

Organizația și-a lăsat neschimbate previziunile pentru 2023 privind creșterea economică a Regatului Unit la 0,3%. Aceasta este a treia cea mai slabă din G20, în timp ce și-a redus estimarea pentru 2024 de la 1% la 0,8%.

Se preconizează că Regatul Unit va avea cea mai mare inflație din G20, după Turcia și Argentina. Statul va avea  o rată medie de 7,2% pentru 2023, înainte de a se apropia de mijlocul clasamentului, cu o rată de 2,9% în 2024.

Cum arată economiile mondiale

Organismul care reprezintă 38 dintre cele mai bogate țări din lume a îndemnat băncile centrale să mențină ratele dobânzilor în teritoriu „restrictiv”. Acest lucru ar trebui făcut până când vor exista semne clare că presiunile inflaționiste subiacente se estompează. Acest lucru s-ar adăuga la riscul unei creșteri economice mai slabe prin afectarea încrederii mediului de afaceri și a consumatorilor, conform theguardian.com.

Economiștii anticipează că principalele bănci centrale din lume se apropie de sfârșitul celui mai agresiv ciclu de majorări ale ratelor dobânzilor din ultimele decenii. Acest lucru a apărut pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de impactul majorărilor anterioare asupra activității economice.

Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută ratele la cel mai ridicat nivel de la crearea monedei euro în 1999. Se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să lase miercuri costurile de împrumut neschimbate. În același timp, Banca Angliei va majora probabil joi ratele dobânzilor pentru ultima dată în actualul ciclu, după 14 majorări.

Lombardelli a declarat: „Vedem că politica monetară are un impact. Aceasta reduce cererea – ceea ce este necesar pentru a aborda această provocare a inflației – dar înseamnă că avem o creștere mai mică.”